И Рила пламна…

Пожар в Рила, близо до хижа “Мечит”, вдигна на крак на 8 и 9 септември самоковските огнеборци и техни колеги от София, екипи на Горското стопанство, Общинското лесничейство, Национален парк “Рила”. В гасенето участваха и доброволци, включително екипажи на офроуд автомобили.
Голяма верижна машина /предоставена от фирма ”Хидростроител” – Пламен Ангелов/, направи просеки в този трудно достъпен район със смърч и клек. Много ценна помощ оказаха два хеликоптера, които непрекъснато правеха курсове – пълнеха вода от яз. “Искър” и обливаха местността.
В района за известно време бе и шефът на Националната служба гл. комисар Николай Николов, а гасенето продължи под ръководството на комисар Пламен Зашев от Областното управление.
Движението на вертолетите ниско над града ни в тези два дни стана своеобразна атракция, но и сигнал за тревога за жителите и гостите на Самоков. Хората гадаеха къде точно е пожарът, но малцина си представяха трудното всекидневие и борбата на участниците в потушаването му.
След погасяването на пожара дежурни от НП “Рила” следяха през нощта за евентуални тлеещи огнища.
По официални данни огънят е унищожил 10 дка гора и 5 дка треви и друга растителност.
Необяснимо защо за този пожар не “изтече” никаква информация в интернет, от информационните агенции и от централните всекидневници, телевизии и радиа. Доброволци, участвали в погасяването му със собствени автомобили и техника, споделиха за “Приятел”, че са изгорили маратонките и изцапали дрехите си и че са изморени, но са и доволни, че са успели да помогнат по свое желание, без да са специално призовани, в едно добро дело.
Броени дни преди това – на 3 и 4 септември, голям пожар се разрази и край Гуцал. Запалването първия ден своевременно бе потушено. На следващия ден обаче огнището отново избухна и огънят се разрази в по-големи размери. В гасенето се включиха огнеборци от Самоков и Костенец, горски служители от нашия град и Долна баня, собственици на машини от Гуцал и съседните села Марица и Радуил, доброволци. С хора и техника помогна охранителната фирма 3 S СОТ, използвана бе и техника на Общината. От фирма “Бекастрой” пък своевременно изпратиха водоноски.
По предварителни данни са изгорели около 500 дка борови и букови гори. Засегнати са и храсти, и суха трева.
През следващите дни на терена имаше дежурни, които следяха огнищата и ликвидираха отделни запалвания. За дежурните от Община Самоков бяха осигурени храна и вода.
Предполага се, че причините за пожара са вследствие на човешка дейност, но все още не е ясно дали става въпрос за небрежност или за умишлен палеж.
От понеделник до 16 септември се провежда и традиционната Седмица на пожарната безопасност. В петък, на 14 септември, ще бъде отбелязан и професионалният празник на огнеборците.





Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*