И самоковци запяха със „Струма пее”

Певческият състав от Доспей

Невестино – селото с хубавото име, с прочутия Кадин /Невестин/ мост, с буйните води на Струма, с вековните дървета, украсяващи парка, за десети път събра на 22 и 23 август фолклорните поточета от различни области на България на юбилейния фестивал „Струма пее”.
Тук си дадоха среща българите, в чиито сърца са събрани като в старата бабина ракла песента, танцът и традицията. Както и в много други селища, и тук е съхранен изворът на народното творчество.
От Самоковска община във фестивала участваха женската певческа група от Маджаре, женският състав от Рельово, певиците и танцовата трупа от Доспей, женската формация от Алино с ръководител Момчил Чалъков. На практика нашите състави представяха и Софийска област, тъй като много малко бяха другите изпълнители от областта.
Плюс това предишния ден своето майсторство вече бяха показали женската фолклорна група „Околийка” от Горни Окол и самодейците от Райово и Широки дол.
Участваха и състави от Кюстендилско, Дупнишко, Пернишко, от района на Сандански и др. Много силно впечатление оставиха у зрителите и слушателите представителите на Боженци, Шишковци, Овчарци…
Самоковските изпълнители се справиха отлично и с песните, и с танците. Всички се завърнаха в общината ни с награди. Първа награда – диплом, оригинална чиния с дърворезба и диск „Невестино”, получиха групите от Маджаре и Алино, а с втора награда бяха отличени участниците от Доспей и Рельово. Можем да се гордеем с отличните постижения на нашите самодейци, подкрепяни майсторски от акордеона на Георги Ников и тамбурата на Радостина Симонова.
Първа награда от първия ден пък заслужиха групите „Райски гласове” от Райово и „Околийка” от Горни Окол. Женската фолклорна група от Маджаре с ръководител Василка Ковачка получи и плакет, диплом и 4 грамоти. Съставът направи добро впечатление и успешното участие на няколко момичета. Младите танцьори от райовския състав „Палакарийче” бяха класирани на трето място. Сред призьорите са и певците и танцьорите от Широки дол.
Голямата награда грабна Момчил Андонов от село Ваксево за прекрасните си изяви с гъдулката. Много приятна изненада поднесе и певец от Дупница, който спечели слушателите с оперна ария…
Класацията направи професионално жури, съставено от Асен Павлов, преподавател в националното училище за танцово изкуство, Светла Цветкова, преподавателка в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София, и Петьо Кръстев, композитор и диригент на оркестъра на благоевградския ансамбъл „Пирин” и преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски”.
Отмина един хубав празник, за който ще се говори, сигурна съм, до следващия – за отличните състави и изпълнители, за добрата организация и не на последно място – за красотата на селото и неговия символ, извитият като огромна кобилица Кадин мост…
Ще завърша с това, с което започна този хубав летен ден. При отпътуването от Самоков ръководителката на групите от Доспей Елена Ковачка бе предвидила покрай важното събитие – участието във фестивала в Невестино, и други приятни изживявания. В Овчарци, по екопътеката, се изкачихме до прочутия не само с голямата си височина – 39 метра, но и с красотата си водопад Горица. Тази природна забележителност се намира на 900 м надморска височина. От 1965 г. водопадът е обявен за защитена територия. Водите му задвижват две тепавици над селото.
Следващият ни обект за посещение бе Ресиловският манастир. Ходила съм там няколко пъти, но намирам, че тази света обител става все по-облагородена – със стабилните ограждения, с беседките за почивка. Но най-силно впечатление прави вътрешността на черквата – богато изографисана, чиста и приветлива. Сега свещите се палят отвън. Поклонихме се, запалихме и свещички за здраве.
По-късно спряхме и в дупнишкия парк „Рила” – едно наистина чудесно място за спорт, развлечение и културни прояви. С приятни чувства и надъхани за достойно представяне, пристигнахме в Невестино…

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*