И самоковци пяха в Казанлък

Казанлък – градът на розите, вече е с пролетна премяна. Сградите се гушат в облаци: розовите – на прасковите, белите – на сливите и черешите, лилавите – на люляците. По дворовете зюмбюли и лалета греят в най-различни цветове. Сякаш в синхрон с празника, който за 15-и път събра туристически хорове от цяла България.
На отриването на този юбилеен празник на туристическата песен под надслов „Прекрасна си, мила родино!” официални гости бяха ръководителят на Националното сдружение на туристическите хорове г-н Гочев и председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов.
Зрителите в залата повече от пет часа се наслаждаваха на чудесните изпълнения на съставите от Габрово, Сопот, Пловдив, Казанлък, Русе, Асеновград, Елена, Самоков, Горна Оряховица, с. Енина, Стара Загора.
И друг път е гостувал на празника пловдивският ансамбъл „Здравец”. И сега изпълненията на участниците в състава бяха завладяващи. А върхът беше когато на сцената се появиха девойки в народни носии и под съпровода на гайдата заедно с хора изпяха прекрасна родопска песен.
Горна Оряховица е известен като град на божурите, които правят дните през май уханни и многоцветни. Такива са и местните хористи, а и техните песни. Самодейците от Шипка участваха едва за втори път в този празник, но се доказаха като достойни за славата на родното си място.
Любовта към природата и любовта към жената са страстни и всеобхващащи. Това доказаха със звънките си песни дамите от хора на ветераните към самоковското дружество „Рилски турист” с диригент Борис Стрински. Песните на Стрински пък се изпълняват от всеки туристически хор.
Група „Ехо” заема достойно място в културния живот на Казанлък, потвърди в разговора ни Валентин Спасов, бивш дългогодишен председател на местното туристическо дружество. Сега той е член на Инспектората на БТС. Пролича колко много обича песните, защото през цялото време припяваше. На председателския пост на дружеството сега го е наследил младият и ентусиазиран Жельо Желев.
За всеки празник от Русе идва неголяма, но много силна група – „Еделвайс”. Групата винаги е била гост и на нашия самоковски празник – „Бялата порта на Рила”. Крехка жена – солистка от Пловдив, пък изпълни с такъв силен и кристален глас „Очи чорние”, че заплени всички и дълго бе аплодирана.
Разделихме се като приятели и с пожеланието за нови срещи не само по сцените, но и по пътеките към върхове.

Д. Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*