И самоковци участваха в честването на журналистическия юбилей в София

Пепа Георгиева

Среща-концерт по случай 170-годишнината от началото на българската журналистика и 120-годишнината на организираното журналистическо движение в страната се състоя на 18 юни в театър „София” в столицата.
Сред присъстващите като представител на Самоков бе Пепа Георгиева, секретар на Журналистическото дружество в града ни и главен експерт „Култура” в Общината.
Събралите се журналисти от страната и чужбина бяха приветствани сърдечно от Снежана Тодорова, главен секретар и изпълняваща длъжността председател на Съюза на българските журналисти. Съобщено бе, че са получени поздравителни адреси от генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, президента Росен Плевнелиев, кмета на Самоков Владимир Георгиев и др.
Известно е, че самоковецът Константин Фотинов слага през далечната 1844 г. началото на родната журналистика със своето списание „Любословие”, издавано в гр. Измир /Смирна/.
Самоковските журналисти и сега дават своя скромен принос за развитието на обществото, за съизмерването ни с други европейски градове и региони.
Дружеството на СБЖ в Самоков с председател Тодор Попов е основано на 9 февруари 1999 г. Самоковските журналисти Евгения Попова, Надежда Георгиева, Надка Вардарова и Снежана Ивайлова са носители на почетния знак на СБЖ „Златно перо”, национална награда от Синдиката на българските учители пък заслужи Кристина Ангелова.
Подета е инициатива за изграждане на паметник на Константин Фотинов в Самоков. През есента в града ни ще се състои и научна конференция, посветена на великото дело на Фотинов и на днешните проблеми на журналистиката.

Пепа Георгиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*