И Янка Такева участва в обучение на учители в Самоков

В ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” на 25 юни Общинският координационен съвет на Съюза на българските учители организира обучение на учители, синдикални ръководители и директори на училища от общината.
Присъстваха председателката на СБУ Янка Такева и ръководителката на обучаващата фондация Стела Богомилова.
Председателката на Общинския координационен съвет на СБУ Бойка Михайлова поясни, че обучението е по глобален проект „Приятелска стая” с водеща програма „Превенция на различно възпрятие и възпроизводство, дислексия и други функционални разстройства: демотивация за учене, обърканост и социална изолация, агресия, хиперактивност, хранителни разстройства, свръхчувствителност и жертвеност, панически атаки и др.”
Обучението се провежда по системата „Нови образователни техники и алтернативи”; по метод, специално създаден за програмите.
Г-жа Такева изрази увереност, че обучението ще бъде интересно и полезно за всички, а дори и за нея /самата тя заяви желание да присъства през целия ден/. Дългогодишната синдикална ръководителка говори още за необходимостта от промени в образованието. Тя предаде и впечатления от разговори във връзка с подготовката на новия закон за образованието.
Г-жа Богомилова сподели как се е оформила идеята за създаването на собствен образователен център, съобразен с динамиката на времето и с необходимостта да се намерят адекватни методи за работа с различните ученици. Творчество, индивидуален подход и дълбоко познаване на тънкостите на учебния материал и поведението на учениците съобразно техните способности, умения и слабости са в основата на работата на всеки истински учител, отнасящ се с отговорност към професията си. Не рутина, а творческо мислене и съпричастност, адаптиране към лингвистичната система на български език, покриваща стандартите на българското образование, са необходими, изтъкна Ст. Богомилова.
Нейната научна лекция бе по-скоро емоционално слово, изпълнено с много примери от практиката, което всички изслушаха с голям интерес.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*