Йоана Пишмишова със сребро от световното по самбо

Йоана Пишмишова. Снимка: www.sportsgallery.eu

Голям успех постигна самоковката Йоана Пишмишова на световното първенство по самбо за кадети и кадетки във втория по големина кипърски град Лимасол. Нашето момиче остана на косъм от това да покори световния връх и се окичи със званието световна вицешампионка! Йоана мина като на парад през първите си три опонентки в категория до 52 кг, но на финала трябваше да сведе глава пред рускинята Насиба Ибрахимова.
Самоковката е двукратна републиканска шампионка по самбо /2011 и 2013 г./, както и победителка в международния турнир по джудо за купа „Пазарджик”, състоял се по-рано през годината.
Йоана води подготовката си в панагюрския клуб „Бойни спортове”. 15-годишното талантливо момиче, което е родом от Самоков, живее в най-голямото село в община Панагюрище – Попинци /1852 жители/. Именно там се местят родителите й Ася и Добри преди години. Семейството обаче не е загубило връзката си със Самоков, като използва почти всяка почивка, за да посети роднини и приятели в града ни. Сега Йоана е деветокласничка в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище.
Още един съотборник на Пишмишова в клуб „Бойни спортове” заслужи сребро от шампионата – Никола Петкански /кат. до 42 кг/. Божидар Темелков донесе единствената титла за България в кат. до 60 кг. Боряна Борисова /кат. до 70 кг/ пък завоюва бронзово отличие.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*