Йорданка Лазарова мери температурата в Самоков вече 15 години

Задавали ли сте си някога въпроса откъде в Самоков Националният институт по метеорология и хидрология получава данни?
Оказа се, че това става от съответните съоръжения в двора на къщата на Йорданка Лазарова на ул. „Подридна” /в близост до началото на панорамния път за Ридо/. Вече над 15 години нашата съгражданка провежда различни измервания и съобщава получените данни по поточната линия. Опитната наблюдателка следи както за температурата, така и за валежите и снега, а и за скоростта и посоката на вятъра. Йорданка предава по телефон получената от уредите информация три пъти дневно – към 8, 13.30 и 22 ч.
„Станах наблюдателка преди петнайсетина години. По това време все още проверявах нивото на Искъра при въжения мост в Лаго и може би затова се свързаха с мен. Казаха ми, че предишната наблюдателка се е отказала и някой трябва да я наследи”, спомня си леля Данче и се пресяга да отвори вратичката на метеорологичната клетка.
Там се забелязват четири термометъра – „сух” /обикновен/, „мокър“, минимален и максимален. „Мокрият” отчита малко по-ниска температура в сравнение с обикновения, а другите два запазват минималната и максималната температура през последните 24 часа, след което ги нагласявам за следващото измерване”, разяснява г-жа Лазарова и добавя, че в момента – по обяд на 16 януари, сряда, температурата на въздуха е два градуса над нулата.
В клетката има и термограф, който следи и отчита непрекъснатия ход на температурата на въздуха. Мъча се да се сетя на какво ми прилича уредът, когато наблюдателката, сякаш разгадала мислите ми, казва, че записаното от термографа наподобява кардиограма. Лентата пък се сменя всяка седмица.
„Често, когато си водя записки, се спират на улицата любопитни хора, които се интересуват какво правя, колко е температурата и пр. Особен интерес това представлява за децата”, разказва наблюдателката.
В съседство на метеорологичната клетка има и казан с мерителна чашка за валежите. „По време на наводнението отпреди две години в рамките на няколко часа в Самоков се изляха над 170 литра на квадратен метър”, спомня си рекордните стойности жената.
Друг уред пък отчита скоростта и посоката на вятъра и тази информация също отива в регистрите на Националния институт по метеорология и хидрология.
Десетилетие и половина Йорданка Лазарова подава без прекъсване информация за времето в Самоков – няма значение болна ли е, здрава ли е, делничен или празничен ден е – тя трябва да си е вкъщи и да свърши своята задача. Три пъти на ден.
Та, следващия път, когато съобщят за времето в Самоков по радио и телевизия или когато се интересувате от прогнозата, защото ще пътувате – може да се сетите за нашата наблюдателка. Може би в този момент тя се е качила на стълбичката пред метеорологичната клетка и измерва актуалните стойности…

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*