Какво и къде ще се строи в “Самоково”? Законни ли са измененията?

Отворено писмо до кмета на общината г-н Владимир Георгиев

Г-н кмете, през изминалите дни съм свидетел на оживено обсъждане на публикуваните в два поредни броя на “Държавен вестник” /58 и 59 от 2012 г./ решения на Общинския съвет за провеждане на търгове за продажби на общински имоти или учредяване на право на строеж върху имоти частна общинска собственост в границите на кв. “Самоково”.
Като самоковски гражданин реших да посетя гл. архитект г-жа Клинчева и директно от нея да се информирам. Г-жа Клинчева отказа да говори с мен, заяви, че главата й се е запалила и отиде да изпълнява задълженията си. Тъй като аз исках от някого да се информирам все пак, влязох в най-близката отворена врата /нали на 7 август т. г. беше голяма жега/ и служителката, която беше там, най-любезно ме информира, доколкото можеше. Поради своята слабосилност в областта на устройството на територията почти не разбрах как съществуващите зелени площи между панелните блокове в кадастралната карта /дали това съм разглеждал?/ са се превърнали в петна за индивидуален строеж под прозорците на живеещите там.
От съобщение във в. “Приятел” научих, че на 9 август в кабинета на г-жа Клинчева ще се провежда обществено обсъждане за премахване на зелени площи и образуване на парцели за “ОЖС”. Като отговорен гражданин реших да споделя със съкварталците си възникналите у мен притеснения и ги поканих на 8 август т. г. да обсъдим публикациите в “Държавен вестник”, както и дали да участвуваме в обявеното обществено обсъждане в кабинета на гл. архитект. Оказа се, общественото обсъждане касае частен парцел и частно лице и не се отнася до кв. “Самоково”. Поради това решихме, че няма смисъл да притесняваме г-жа Клинчева с присъствието си и да й пречим да си изпълнява прилежно задълженията.
Като живеещ в урегулиран поземлен имот /УПИ/, парцел І в кв. 292, в обект с идентификационен № 65231.914.258 и аз като самоковски гражданин – загрижен за съдбата на общинските имоти – както останалите живеещи в същия УПИ, се интересувам от следните въпроси, които не ми позволяват да спя нощем и размишлявам върху тях:
1. Посочените в решение № 278/31.05.2012 г. обекти, предмет на обявения търг, за жилищно строителство ли са или за обществено обслужване?
2. Тъй като в решението пише, че начинът на трайно ползуване е комплексно застрояване, г-н кметът ще разреши ли на три метра от моя прозорец да виждам какво става в ресторанта? Защото при тази формулировка на търга може да се построи жилище с височина на сградата 10 м /както в други части на кв. “Самоково”/ или сграда с предназначение “Обществено обслужване”. А това – последното, означава магазин, ресторант, увеселително заведение, бар и нямам представа още какво?
3. Както и останалите съграждани, нямам никаква информация, ама никаква, дали е спазен чл. 22, ал. 4 от Закона за устройство на територията и планът за преструктуриране на жилищния комплекс дали е бил предложен за обществено обсъждане по реда на чл. 121, ал. 1?
4. На кое заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията и с кое негово решение е одобрено изменение на подробния устройствен план /ПУП/ на поземлен имот с идентификатор № 65231.914.258 в кв. 292 от плана на Самоков?
5. С кое решение и кой общински съвет на общината е одобрил изменението на ПУП за този поземлен имот?
6. Кога е влязъл в сила подробният устройствен план, в който са включени обектите, предмет на търга по решение 278/31.05.2012 г. на Общинския съвет?
7. Изработван ли е план-извадка за парцел І от кв. 292 от ПУП на Самоков?
8. Кога е било изменено предназначението на съществуващите зелени площи в междублоковото пространство в парцел І от кв. 292 по плана на Самоков?
Моля да ме извините, г-н кмете, че Ви затруднявам с въпросите си и по този начин Ви отклонявам от изпълнението на преките Ви задължения и тези на подчинените Ви служители.
Жега е. В тази всеобща криза, обхванала душите ни и кесията ни, някои се разхлаждат и разпускат на сянка, но поетите задължения пред обществото трябва да се изпълняват. Обещания сме давали. Ценим изградения в обществото ни авторитет.
Надявам се, г-н кмете, като почтен мъж да не се отклоните от даване на отговори по поставените в писмото ми въпроси и ме информирате чрез електронните медии. Било чрез www.samokovest.com, било чрез www.vestnikpriatel.com или в някое коментарно предаване на канал “Рила” (простете но забравих, че все повече самоковци гледат сателитна телевизия), а защо не и чрез някое самоковско хартиено издание, за да се информират и останалите самоковски граждани. Нали все пак вече живеем в ХХІ век.
Обещавам редовно да посещавам сайта на Община Самоков, за да съм своевременно информиран за дейността на Общината и Общинския съвет като самоковски гражданин.

Любомир Дюлгеров
родом от Самоков и почти от 37 години самоковски гражданин

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*