Как да храним пълноценно децата от 1 до 3 години

За да се осигури пълноценно хранене на малките деца /от 1 до 3 г./, те трябва да приемат разнообразна храна. Затова е добре всеки ден в менюто на детето се включват зърнени храни, мляко и млечни произведения, месо и риба, плодове и зеленчуци.
На обяд 4-5 пъти седмично менюто на децата трябва да съдържа месо. Консумацията на риба да е най-малко един път, тя влияе благоприятно върху умственото развитие, растежа и здравето на децата.
През ден или всеки ден децата трябва да приемат по 1/2–1 яйце /чрез десерти, закуски, ястия, застройки/.
Всеки ден предлагайте на детето 400-500 г мляко и млечни продукти.
В безмесните дни е добре децата да приемат на закуска или вечеря ястие или десерт с мляко или млечни продукти и яйце.
В менюто на децата трябва да присъстват непременно зърнени храни, варива, хляб.
Включвайте ежедневно и разнообрани плодове – цитрусови, както и ябълки и др., а и зеленчуци – домати, чушки, моркови, тиква и др. – според сезона, една част сурови. Ако менюто е бедно на зеленчуци, намаляват защитните сили на организма.
Предпочитайте варените, задушените и печените храни. Избягвайте пърженото и тлъстото.
Плодовите сокове /за предпочитане – прясно изцедени/ са подходящи за тази възраст, тъй като стимулират двигателната функция на червата.
Избирайте храни с ниско съдържание на сол. Препоръчителният дневен прием на сол, включително в хляба и консервираните храни, за деца от 1 до 3 г. е 2 г.
Добре е храната да се приема основно три пъти на ден, както и да има две-три подкрепителни закуски. Закуската трябва да осигурява 20 % от общата енергия, обядът – 30 %, вечерята – 25 %, подкрепителните закуски – по 10-15 % от общата енергия.

Н. Ракова
старши инспектор в Регионална здравна инспекция – Софийска област

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*