Картини на Наум Хаджимладенов огряха Художествената галерия

Автопортрет

Изложба на Наум Хаджимладенов бе открита на 18 август в Художествената галерия.
„Всяка година по време на празниците на Самоков Историческият музей представя изложба на самоковски творци. Тази година изложбата посвещаваме на 120-годишнината от рождението на големия наш художник Наум Хаджимладенов. Подредили сме 47 негови творби – акварел и масло”, каза при откриването Любомир Николов, уредник на Художествения отдел в музея.
Сред гостите бяха акад. Светлин Русев, акад. Аксиния Джурова, изкуствоведката Ружа Маринска, автор на монография за художника, внукът на забележителния творец Евгени Слуцки. Присъстваха и кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, ексдепутатката Ирена Коцева, общински съветници, много граждани.
Кметът изтъкна, че изложбите са прекрасен повод да покажем богатото културно наследство на Историческия музей. „Това ни задължава не само да бъдем пазители, а и да продължим да обогатяваме културното наследство на Самоков”, заключи Георгиев. Своето преклонение пред творчеството на Хаджимладенов той изрази и с прочит на стихотворение на Ламар, посветено на художника.
Акад. Св. Русев анализира задълбочено личността и творчеството на Наум Хаджимладенов. Той припомни честването на 90-годишнината му преди три десетилетия и бе категоричен, че Хаджимладенов е неповторимо явление в българското изкуство.

Достолепен творец, чужд на суетата, с дълбок емоционален изказ. Умее да произнася присъди, но и да раздава опрощение. Самотник с дълбока душевност. Живееше в друг свят. Някои от творбите му идват като древна притча, но в центъра е библейското, героичното.
Такъв го представи в изказването си Св. Русев. „Наум Хаджимладенов е създал голямо изкуство, с което самоковската културна общественост трябва да се гордее”, обобщи художникът.
Л. Николов припомни, че в Самоков, към читалище „Младост”, има школа за млади художници, която носи името „Наум Хаджимладенов”. Членове на школата вече са донесли на града ни много национални и международни награди.
Присъстващите разгледаха с интерес подредената с вкус изложба, възхищавайки се на видяното. По-възрастните с носталгия си спомняха старите сокачета в Самоков, чудесно претворени в акварелите на художника.
Изложбата ще продължи до края на август.

х х х

В софийската галерия „Средец” също е открита изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на Н. Хаджимладенов. Представени са картини на колекционери и почитатели на художника. Издаден е и специален каталог със статия на Ружа Маринска.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*