Китарен звън и поезия – двойна радост

На деня на музиката и поезията бе посветено тържеството на китарен ансамбъл „Акустика” с ръководител Христо Христов в Младежкия дом на 2 октомври.
…Искрена носталгия по детството се таи в стиховете на Ваня Петрова с псевдоним Роса Зелената. Родената преди 35 години в Брезник млада поетеса посвещава стиховете си на своята майка и на приятелите си – истинските, смелите, добрите. Някои от тези стихове бяха прочетени на вечерта в Младежкия дом от друга млада поетеса – Зоя Станкова. Думите, вплетени и в нейните творби, развълнуваха младежката публика. Мислите и словата, излезли от душите на двете поетеси, се сляха с нежните трели на китарите на даровитите ученици на Хр. Христов.
От поезия и музика всеки има нужда, а и в двете изкуства най-силно се проявява любовта. Докато Зоя с много чувственост в гласа рецитираше, на сцената се изявиха първо най-малките китаристи – Венеса, Ванката, Райко и Ивайло, следвани от Даниел, Иван, Мария, Никол, Розалия. Те се представиха с етюди, популярни песни и мелодии. По-големите – Веси, Александра, Криси, Симона и Кристиян, Борислава показаха уменията си с валсове, френски, руски и унгарски песни. Третият член на младежкото трио – Амун – не можа да дойде, но другите двама – Енцо и Ванката, свириха и за него…
Изявата пък на „най-старите” по участие членове на ансамбъла – Алек, Божидара и Николай, предизвика бурни и сърдечни ръкопляскания.
„Благодаря на г-н Христов, че ни покани. Ние винаги идваме с удоволствие, защото сме негови ученици не само в училище, а и в живота. Той ни научи да свирим, но и на много други неща”, развълнувано сподели Николай Войнов.
Николай е вече студент в СУ „Св. Климент Охридски” по новата специалност хебраистика /учение за евреите/. Свири на китара, но удря и по един инструмент – кахон /на какъвто в Испания свирят фламенко/. Николай малко го е променил – поставил е пружинки, които добавят тракащ ефект, и заглушител, който да „обира” обертоновете. Най-новата страст на младия творец са барабаните.
Божидара и Алек пък са участници в „Х Factor”. Двамата учат в ПГ „Константин Фотинов”. Божидара напролет ще бъде абитуриентка, а Алек е в 11 клас. Той сам или заедно с Божидара изпълняват творби на популярни западни певци. От сърце всички им пожелаха успех.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*