Кметът Георгиев: „Нашият поклон пред Васил Левски е нашият дълг да опазим България”

“Днес се навършват 145 г. от смъртта на Васил Левски – нашия Апостол на свободата, революционер, демократ и борец за свята и чиста република. И преди всичко – за свобода. Лична, национална, общочовешка. Тежки са били дните под робските окови.
Изключително тежка е била обстановката за Българския революционен комитет през 1872 г., когато османците откриват много от тайните организации и арестуват, заточват и убиват много от революционерските дейци. Достойни български чеда. Тогава Любен Каравелов препоръчва незабавно повдигане на революцията – трябва да се върви на бой. Часът е съдбоносен и Левски решава бързо да се придвижи от Букурещ, за да организира добре нещата. Но на 27 декември 1872 г. Васил Левски бил заловен от турската полиция. В София Левски е предаден на съд. Апостола не издава никого от организацията. Смъртната му присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Великият българин е обесен на 19 февруари 1873 г.
Днес ние се прекланяме пред паметта му. Поклон за това, че никой друг не вярвяше във възможностите на българския народ, както той. Поклон, че чрез скока си лъвски Апостола прескочи през вековете, за да ни помага и обединява и днес – 145 г. след смъртта си.
Скъпи учиници, мили деца, образът на Васил Левски носи за всеки българин борбения дух на една цяла епоха, мъката от робството на един цял народ и мечтаната свобода на една цяла държава. Смъртта на този български син, на този герой, днес кара всички българи, независимо в кой край на света се намират, да замълчат и да сведат глава в знак на преклонение пред живота и делото му. Нашият поклон пред Васил Левски всъщност е нашият дълг да опазим България. Помнете Левски, помнете делото му, където и да сте! Живейте със силата на неговия подвиг!”

/Из словото на кмета Владимир Георгиев на отбелязването на 145-годишнината от обесването на Васил Левски. Заглавието е на редакцията./

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*