Кметът Георгиев: „Трябва да имаме право да кандидатстваме по регионалните програми”

„Проблемът на нашата община е да имаме право да кандидатстваме не само като селски регион, а и по регионалните програми на Европейския съюз”, заяви кметът Владимир Георгиев след завръщането си от годишната конференция на Националното сдружение на общините, състояла се в продължение на два дни в началото на декември.
В конференцията от Самоков освен г-н Георгиев, участваха председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева и заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов.
Във форума взеха участие кметове, председатели на общински съвети, заместник-кметове, експерти, както и представители на централната власт – председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри и др.
На форума са подписани споразумения за сътрудничество на сдружението с парламента и правителството.
Както заяви кметът Георгиев, поета е отговорност парите от Европейския съюз да бъдат осигурени, но много често на въпросите на кметовете от страната отговорите са били: „Няма пари”, „Дефицитът е голям, оправяйте се…” и пр.
Ръководителите на общините са повдигнали много проблеми, включително за тежкото състояние на пътищата, като цяло на инфраструктурата и др. Не е решен проблемът със спрените плащания по европейските програми.
„Все повече кметове искат ВиК предприятията в техните градове да са самостоятелни”, отбеляза Георгиев. Известно е, че подобно е мнението и на самоковската управа, както и на местната общественост, която преди вече много години създаде и граждански инициативен комитет с тази задача, който разви активна дейност.
На конференцията е решено още 1/3 от 23-членния управителен съвет на сдружението да се състои от председатели на общински съвети.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*