Кметът търси подкрепа срещу незаконната сеч

Кметът Владимир Георгиев се е срещнал със зам.-министъра на земеделието инж. Валентина Маринова, отговаряща за горите, за да се обсъдят мерки срещу незаконната сеч в района. Както е известно, през януари се състоя работно съвещание по проблема в Самоков, предизвикано и от протести на гражданите, организирани в специална подписка.
На срещата са присъствали изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова и председателят на Асоциация „Общински гори” Тихомир Томанов.
Градоначалникът е запознал участниците в срещата с резултатите от заседанието на кризисния щаб, в което са участвали представители на лесничействата, полицията и прокуратурата. Георгиев е поискал съдействие за осъществяване, съвместно с държавата, на мащабни проекти по залесяване. Кметът е настоял и Общината да получи подкрепа за охраната на горите. Необходимо е да се разкрият нови контролно-пропускателни пунктове на възлови места и да се монтират камери за видеонаблюдение.
Много сериозен проблем за района е и изключително лошото състояние на горските пътища. Те трябва да бъдат оформени и ремонтирани, за което също се търси съдействие от държавата и някои институции. Изразено е и мнение, че Законът за горите на практика толерира гатерите и дървопреработвателните предприятия и ограничава възможностите за охрана на самите гори. От друга страна трябва да се даде и възможност за контролиране на транспортирането на дървесината по пътищата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*