Книга за самоковските строители излезе

Тодор Попов и Димитър Йончев

Необичайна книга бе представена на 17 април на самоковската публика. 170-те й страници са написани от 21 автори – при това повечето от тях не принадлежат към групата на пишещите братя. Нелеката мисия да ги организира и мотивира за участие е осъществена от Димитър Йончев. Той е председател на регионалния клуб на строителите-ветерани, но до това време всичките му дни са свързани именно със строителството – като успешен и авторитетен ръководител.
Дошлите в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” бивши и по-малко все още действащи строители и специалисти имаха изключително милото преживяване да видят своя труд – този път описан в книга; да се срещнат с колеги и да получат сборника “Самоковските строители” с дарствен надпис от клуба на строителите-ветерани в града ни.
При представянето редакторът Тодор Попов обстойно проследи раждането на книгата, изтъкна особения принос на строителите за развитието и израстването на Самоков, както и участието им при изграждането на големи обекти в Русия, Украйна, Германия, Близкия Изток.

Книгата започва с темата за градската среда на възрожденския град – част от проучване на уредничката в Историческия музей Невена Митрева, и със спомени на потомствения строител Никола Митрев. Следват разказите на строителите: работници, специалисти, ръководители. Последната част е отделена на задграничното строителство, участници в което са много самоковци. С фактите са вплетени мили спомени и добро чувство – нали изграждането винаги носи радост и удовлетворение, че трудът ти е дал нещо на другите; самият ти се чувстваш от това усещане по-значим.
Самоковските строители-ветерани, създали един от първите в страната регионални клубове, станаха и първите, издали своя книга. Те бяха поздравени за това от зам.-председателя на Националния клуб на строителите-ветерани инж. Виктор Шарков.
Реализацията на хубавата идея е подкрепена финансово от инж. Симеон Пешов. Книгата е дело на издателство “Приятел”. На всички, които имат заслуга за появяването на сборника, благодари както на страниците му, така и при представянето Димитър Йончев.

Надежда Георгиева

Б. Р. Книгата „Самоковските строители” може да се закупи и от редакцията на в. „Приятел”. Цената й е 8 лв.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*