Кой управлява света?!

Прочетете тази книга

С изключителен интерес прочетох „Кой управлява света” – книга на световноизвестния антиглобалист и политически анализатор Ноам Чомски, професор по лингвистика и философия в Масачузетския институт в САЩ. Преди тази книга бях прочел още няколко обемисти публикации на Чомски, преведени на български, но „Кой управлява света?” ме потресе с изключителната си обективност, независимост и безкомпромисна аналитичност на най-съвременните глобални проблеми /книгата е написана през 2016 г. и същата година е преведена на български/, за които мнозина от нас са почти слепи, и най-вече с болката по съвременната несправедливост и с болката за бъдещето на човечеството и планетата.
Не случайно още на корицата е отбелязано „Чомски е глобален феномен. По всяка вероятност той е най-четеният американски външнополитически автор на планетата”.
Достатъчно е да спомена заглавията на някои от главите в книгата: „Отговорността на интелектуалците”, „Целта на терористите е краят на света”, „Невидимата ръка на властта”, „Идва ли краят на Америка?”, „На крачка от унищожението”, „Светът като американска собственост – тогава и сега”, „Нищо за другите – класовата война в САЩ”, „Колко минути остават до полунощ”, „САЩ – държава терорист № 1”, „Историческият ход на Обама”, „Иранската заплаха”: коя е най-сериозната опасност за световния мир”, „Часовникът на Страшния съд”, „Господарите на човечеството” и др.
Авторът е използвал огромен доказателствен материал, върху който гради своите предупреждаващи съждения. И аз уж знам доста неща от съвременната история, но съм потресен от тази книга на проф. Чомски, от фактите, за които, ако друг беше писал, нямаше да съм толкова объркан, а и възмутен от всеобхватната лъжа, в която живеем.
Винаги съм смятал, че историята не е наука, а идеологическа дисциплина, която винаги е служела на силните на деня и чрез която са формирани определени обществени настроения. Впрочем още Херодот, така нареченият баща на историята, е казал, че историята /разбирай случките – на гръцки думата това означава/ се пише от победителите. А българската история освен че доста късно се обособява, се основава предимно на предания, легенди и съответна идеология, променяща се във времето.
Но на проф. Чомски вярвам. Прочетете тази книга! Нека не живеем с наивните си представи и илюзии.

Христо Христов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*