Колопоход в Самоков демонстрира предимствата на велосипеда

На Европейската седмица на мобилността бе посветен колопоходът, състоял се на 20 септември по инициатива на Общината и Районното управление на полицията. Участваха ученици от СУ „Отец Паисий” и ОУ „Кирил и Методий” /5 и 6 клас/ и учители, а и зам.-кметът Люба Кленова. Маршрутът премина главно през улици с велосипедни алеи. Разбира се, по уличните платна младите колоездачи спазваха правилата за движение.
Походът потегли от площад „Захарий Зограф”, премина по ул. „Търговска”, велоалеите на ул. „Софийско шосе” /от двете страни/, велоалеята покрай ж. к. „Езерото” с продължение покрай бившето долно поделение, новата велоалея до „Самел 90” АД, велоалеята в Туристическата градина, екопътеката покрай р. Бистрица и р. Искър и през двора на спортното училище приключи в новия крайречен парк.
Ентусиазирани, самите участници предложиха догодина маршрутът да е по-дълъг и да включва екопътека „Бели Искър”.
Целта на начинанието бе да покаже, че велосипедът е не само икономично, но и здравословно средство за придвижване. Освен опазване на околната среда, по-масовото използване на велосипеди значително би намалило трафика и безразборното паркиране на автомобили.
Тази година традиционната кампания е фокусирана върху темата „Чиста, споделена и интелигентна мобилност” и преминава под мотото „Заедно стигаме по-далеч”. Походът се състоя и в самото навечерие на 21 септември – Европейският ден без загинали на пътя. Призивът за този ден бе: „Намали скоростта, спаси животи!”
От Общината споделиха, че стремежът е да се изгради цяла мрежа от велоалеи, чрез които да се даде възможност за ползване на колелото като предпочитан транспорт за бързо, безопасно и приятно придвижване в градската среда.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*