Константин Тръпчев с награда за най-добър млад фотограф на името на Анастас Крастоянов

25-годишният самоковец Константин Тръпчев бе удостоен с поощрителна награда за най-добър млад фотограф на финалната изложба на националния конкурс за фотография „Анастас Карастоянов”. Наградата – чисто нов смартфон, даровитият ни съгражданин получи от кмета Владимир Георгиев на 24 ноември в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”, по време на церемонията по връчване на отличията и откриване на изложба с най-добрите фототворби на участниците.
Успехът дойде и като своеобразен подарък за юбилея на Тръпчев, който навърши 25 години ден по-късно. В момента той работи като асистент на продукции за филми, реклами и пр. Завършил е семестриално специалност „Фотография” в Нов български университет. Средното си образование пък е придобил в ПГ „Константин Фотинов”, в паралелка с природоматематически профил.
Пред „Приятел” младият лауреат заяви, че се интересува от фотография от малък, но не си е мислел, че ще се занимава професионално с това изкуство. „В 12 клас родителите ми ме попитаха какво искам – да ми заплатят курсовете за изкарване на шофьорска книжка или да ми подарят фотоапарат. Избрах фотоапарата, книжка пък изкарах съвсем наскоро”, сподели с усмивка Тръпчев. Той подчерта, че и двете фотографии, с които заслужи доверието на журито и наградата, имат особено значение за него. Едната снимка е уловила смолянския художник Марко Стойчев на фона на негови творби, а на другата е баща, който тегли шейната със своя син по Червения мост в Самоков през зимата.
„Преди години бяхме на пленер в Смолян и всеки от нас получи различни задачи. Мен ме разпределиха при Марко Стойчев. В момента на снимката той ми обясняваше колко разочарован е от положението, което заема културата в България и как неговите творби се препродавали на безценица. За съжаление, наскоро разбрах, че той е починал и няма да разбере за тази награда”, с болка сподели К. Тръпчев и добави: „Дано поне сега си види снимката”…
Другият фотос пък е правен по време на фотосесия със самоковски сноубордисти през зимата. „В кадъра се вижда как Петър Кирилов тегли малкия си наследник Павчо. Целият момент бе много романтичен, защото докато бащата правеше сноуборд трикове, малкият си играеше в снега в съседство. Снимката е уловила момента, в който приключихме сесията и те си тръгнаха по моста”, спомни си младият фотограф.
Константин Тръпчев изказа поздравления за добрата идея на организаторите, която ще стимулира фотографите от Самоков и България да продължат развитието си в сферата на това изкуство.
Иначе фактът, че в Самоков и сега има достойни продължители на делото на Анастас Карастоянов, намери и друго потвърждение. Във финалната изложба със свои фотоси бяха представени още няколко фотографи от Самоков – Александър Чавдаров, Ивайло Андреев, Крум Домишляров, Любомир Борисов, Младен Катранджиев, Нели Георгиева, Пламен Ангелов и Пламен Лобутов. Всички те, заедно с останалите участници в експозицията, получиха грамоти за класирането си за финалния етап на конкурса.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*