Космосът в книги

По инициатива на Иван Арнаутски и със съдействието на общинската библиотека “Паисий Хилендарски” на 18 октомври на среща в библиотеката бяха представени три книги на космически теми. Изявата бе посветена на 55-годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник на земята “Спутник 1” и на 100-годишнината на Военно-въздушните ни сили.
В началото водещата Йонета Стефанова даде думата на ученици от Професионална техническа гимназия “Никола Вапцаров”, които показаха своя презентация на тема космос.
Иван Арнаутски представи гостите: проф. д. т. н. инж. Гаро Мардиросян, научен секретар на Института за космически изследвания и технологии към БАН, полковника от резерва Панайот Кандев, бивш командир на отряда въртолети към МВР, и полковника от резерва инж. Веселин Стоянов, летец І клас, военен кореспондент.
Веселин Стоянов говори за книгата на проф. Мардиросян “Въведение в космонавтиката”, като изтъкна неговите големи заслуги към БАН и научните му трудове в областта на космонавтиката.
Половинчасовата презентация на професора пък бе на тема “Създаване на научната апаратура, работеща на станциите “Мир” и “МКС”, от българските инженери от БАН”. Панайот Кандев представи книгата на Йордан Миланов /ген.-майор от авиацията/ и Веселин Стоянов “Военният космос преди четвърт век”. След това Веселин Стоянов говори за своята книга “Полети към победата”, посветена на генерала от авиацията Александър Дечев.
Проф. Мардиросян отговори на въпросите, поставени от учителя в Професионална техническа гимназия “Никола Вапцаров” инж. Любослав Нейчев.
Сред присъстващите бяха ученици от ПТГ “Н. Вапцаров” и ОУ “Христо Максимов”, членове на Руския клуб и на клуб “Малахит” /местната организация на Руския съюз на съотечествениците/ и др.
Срещата приключи с благодарност към гостите и с увереност, че подобни интересни инициативи на тема космос ще има и в бъдеще.
Всеки, закупил си книгите, получи и автографи от авторите.

Иван Арнаутски

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*