Косовари ни разбиха с 23 т. и почти ни изхвърлиха от Балканската лига

Тодор Тодоров. Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

„Рилски спортист” изигра най-слабия си мач от началото на сезона и загуби с катастрофалното 71:94 срещу косовския „Сигал” в първи мач от втората фаза на Балканската лига. Срещата се игра на 4 февруари в „Арена Самоков”. За нашите това бе второ поредно поражение у дома в лигата, след загубата миналата седмица от македонския „Куманово”.
Нашите сякаш се пречупиха още в самото начало на двубоя, когато новото класно попълнение Жарко Ракочевич получи контузия в глезена и се наложи да напусне паркета. Това като че ли сломи психически баскетболистите в „бяло” и те се дадоха почти без бой.
Разликата в класите на двата отбора лъсна още до 14-ата мин., когато гостите от Прищина вече водеха с 22 точки при 40:18 в тяхна полза. Това съотношение се запази непроменено до края на срещата, а епизодичните индивидуални изригвания на някои от момчетата на Росен Барчовски, като например зрелищната забивка на Върнън Тейлър и добрите комбинации между капитана Йордан Бозов и Тодор Тодоров, се обезсмисляха от като цяло безидейната игра на тима.
Всяка мини серия от точки, която пък „Рилски” успяваше да направи, биваше последвана от тройка на звездата на гостите Дардан Бериша. Именно Бериша бе най-деен за косоварите, отбелязвайки внушителните 34 т., включително 7 тройки! Публиката оцени по достойнство играта му и когато той бе сменен минута преди края на мача, го аплодира дълго, което е рядко срещано явление в родните зали.
Макар статистиката от мача да показва, че косовският тим е направил повече грешки от българите и по-малко асистенции и отнети топки, класата на тима от Прищина си пролича в постигнатия по-висок коефициент в стрелбата. Големият коз за „Сигал” се оказаха вкараните цели 15 тройки срещу само 4 от страна на самоковския състав.
Изненадващо най-полезен за „Рилски спортист” пък бе привлеченият преди началото на сезона от „Спартак” /Плевен/ център Тодор Тодоров. В отсъствието на Жарко Ракочевич Тодоров изигра най-добрия си мач, откакто се присъедини към командата на Барчовски, и остана на косъм от дабъл-дабъл – 16 т. и 9 борби.
За съжаление, пореден изключително слаб мача изнесе американецът Антъни Гуджино, който не успя да вкара нито една топка в коша на гостите. Сънародникът му Джулиан Норфлийт също не приличаше на себе си и не успя да поведе съотборниците си в мача.
Така шансовете ни да продължим напред в Балканската лига значително намаляха. Още повече, че другият отбор, с който трябва да премерим сили – македонският „Кожув”, няма нито една загуба до момента в турнира. В сряда тимът от близкия до България град Гевгелия победи трудно със 79:76 като домакин черногорския „Сутиеска”.
Сега на „Рилски” му предстои тежко изпитание по пътя към 4-ото място в НБЛ. В събота, 7 февруари, нашите гостуват в зала „Диана” на костеливия орех „Ямбол”. Мачът е насрочен за 18.00 ч.
„Рилски спортист”: Тейлър – 13, Зл. Георгиев – 12, Норфлийт – 7, Илиев – 4, Ракочевич – 2 /Тодоров – 16, Бозов – 9, Иванов – 8, Гуджино, Киров, Милов/

Класиране
1. „Кожув” 3:0 6
2. „Сигал” 1:2 4
3. „Р. спортист” 1:2 4
4. „Сутиеска” 1:2 4

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*