Кристиян Караджинов – едно широкодолче в Лондон: “За да получиш нещо, трябва да дадеш друго със същата стойност…”

Кристиян Караджинов

Преди 3 години Кристиян Караджинов завършва ОУ „Христо Максимов” в Самоков. След това, едва 16-годишен, заминава за Лондон. Там записва колежа „Барнет”, където се изучават няколко профила за различни специалности.

– Кристияне, на 16 години в Лондон без да знаеш английски език!? Как се справи?
– Първоначално наистина ми беше доста трудно, но положих усилия и постигнах много добри резултати при усвояването на английския. Това ме доведе до изучаването на специалността „Здравеопазване и социални грижи”. Смятам, че тя ще ми помогне да се запиша в медицински институт.
В момента пък уча в бизнес колеж, за да получа квалификация за организиране на собствен бизнес.
– Как успяваш да се справяш с всичко това?
– Дълго време опитвах да си намеря работа. Сега съм маркетинг-консултант във фирма за недвижими имоти в самия център на Лондон. Работил съм и като сервитьор в различни хотели. Това ми помогна много да обогатя общата си култура.
– Спомена вече, че искаш да се запишеш в медицински институт…
– Ще кандидатствам в някои от лондонските университети по специалностите медицина и здравеопазване. Или пък ще усъвършенствам образованието си в сферата на бизнеса и маркетинга.
– А след това?
– Имам амбицията да създам частна клиника в Англия. Ако това стане, следващият ми проект ще бъде в България – да създам нови работни места за млади медици.
– Какво е всъщност България за теб?
– Тук съм роден и макар, че сега живея в Англия, никога няма да забравя откъде съм тръгнал, през какво съм минал и докъде съм стигнал. Постигнатото до момента дължа и на моите учители в „Христо Максимов” и „Митрополит Авксентий Велешки”, които изградиха основите на моето образование – завърших с отличен успех. Особено съм благодарен на г-жа Мариана Андонова и на г-жа Жулияна Костова.
– Какво те стимулира в Англия?
– Още в началото на моето обучение получих от библиотеката на колежа грамота за най-много прочетени книги. Имам и отличие за най-примерен и редовен студент. Избран бях за отговорник на класа за осъществяване на проектите, по които работим.
– Ти си млад човек. Не те ли блазнят дискотеките, различните други изкушения?
– Свободното време на хората в Лондон е малко и затова е много ценно. Използвам го, за да задоволя интересите си в областта на минералогията, чета литература за алхимията, обичам и да рисувам. В алхимията има един основен закон: „За да получиш нещо, трябва да дадеш друго със същата стойност”. Този закон се потвърждава в нашия и в моя живот. Стремя се да го спазвам. Така мисля, че ще мога да осъществя и мечтите си.

Разговора води: Райна Бакрачева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*