Крум Дончев спечели юбилейното 45-о рали “България” /снимки + видео/

Крум Дончев /вдясно/ с навигатора си Петър Йорданов. Снимка: www.lap.bg

Българският пилот Крум Дончев и неговият навигатор Петър Йорданов с “Форд Фиеста R5” спечелиха юбилейното 45-о рали “България”. Двамата окупираха върха за втори път след 2008 г., като по този начин излязоха четвърти в класирането на Европейския рали шампионат с актив от 152 точки. Лидер с 224 т. е финиширалият четвърти в надпреварата екипаж Войтех Щрайф/Франтишек Райноха /Чехия/ със “Субару Импреса STi”. Щрайф и Райноха завършиха на 4,06 мин. от Дончев и Йорданов.
Успехът на Дончев е петият на български пилот в най-голямото родно автомобилно състезание. Победители са излизали още Илия Чубриков през далечната 1971 г. и два пъти /2007, 2012 г./ оттеглилият се шампион Димитър Илиев.
Подгласник на Дончев стана украинецът Олександър Салюк също с “Форд Фиеста R5”, който изостана с 24.7 сек. от първата позиция. Третото място пък зае турчинът Ягъз Авджъ с “Мини Джон Купър”, с изоставане от 2:33.7 мин. от първенеца.
Призьорите бяха наградени след финала на централния площад „Захарий Зограф” в града ни следобед в неделя, на 20 юли.

Снимка: www.lap.bg

Предишната вечер пък на площада прозвуча „Мила Родино” и имаше шампанско и заря в чест на първенците в българската част от надпреварата.
Много силно се представи вторият екипаж на “Октан Тим” – Антон Титов/Венци Мирчев /”Ситроен DS3 R3T”/, който спечели с 6-ото си място и първите свои точки за евротрофея.
Един от големите фаворити – Игнат Исаев, пък напусна рано-рано надпреварата, след като още в първия ден се появиха проблеми в неговото „Мицубиши”.
През втория ден на ралито – на 20 юли, изненади липсваха; крайното класиране остана такова, каквото беше след първото преминаване на отсечката „Бели Искър”. Малкият километраж и големите разлики между екипажите предопределиха на практика изхода от авторитетната проява.

Снимка: Радослав Каймаканов

След победата Крум Дончев сподели: “Много сме доволни и щастливи, че за втори път печелим тази надпревара. Наслаждавахме се на борбата със Салюк и Авджъ, борехме се за всяка секунда до самия край. Не беше никак леко, но за мен рали “България” е нещо много специално. Преди състезанието казахме, че идваме за победа и ето, че успяхме да стигнем до нея. За разлика от 2008 г. сега конкуренцията беше изключително силна, а и тогава имахме проблеми с колата. Сега всичко беше перфектно от началото до края”.
Навигаторът на Дончев – Петър Йорданов, допълни: “Автомобилът не ни подведе в нито един момент. И аз съм изключително щастлив, тъй като това е моята първа победа в рали “България”. Силно се надявам най-после да сме счупили каръка, който ни преследваше толкова много години на това рали – винаги сме имали проблеми с колата. Благодаря на механиците за отлично свършената работа”.
Очаквано рали “България” предизвика сериозен интерес в града ни и региона. В двата дни на надпреварата хиляди любители на високите скорости – домакини и гости, проследиха динамичната надпревара. Голяма част от зрителите се сдобиха с автографи от пилотите, както и бяха обещали организаторите.
Само за охрана на ралито се грижеха 650 човека, които се справиха много добре със задълженията си.
Символичният старт на ралито бе даден вечерта в петък, на 18 юли, на централния площад „Захарий Зограф” в града ни от почетния председател на Съюза на българските автомобилисти и почетен гражданин на Самоков Георги Янакиев. Приветствия преди това поднесоха кметът Владимир Георгиев и директорът на състезанието Камен Михайлов. Участници и публика бяха поздравени с изпълнения от детския вокален състав „Белчинче” с ръководител Даниела Георгиева и танцовия състав „Самоков” с ръководител Станислав Крумов към читалище „Младост”. Състезателки от клуба по аеробика „Самоков” изнесоха националните знамена на 6-те държави – Чехия, Украйна, Румъния, Сърбия, Турция и България, участващи с общо 25 екипажа.
45-ото рали “България” бе със скромен бюджет – 140 хил. лв. От тези средства 120 хил. бяха осигурени от Министерството на младежта и спорта, а 20 хил. лв. – от Министерството на икономиката и енергетиката.
За справка – миналогодишното издание на надпреварата глътна 300 хил. лв.
Председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков благодари на домакините и специално на кмета Георгиев за създадената добра организация. Състезанието мина без произшествия. За добрия ред от полицията изразиха признание и на публиката.

Линк за снимки: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.887378287958788.1073741877.278856518810971&type=3

Линк за снимки: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.659179767497639.1073742220.336762429739376&type=1

Линк за снимки: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1391786584394273.1073741832.1383297581909840&type=1

Васил Василев
Делян Василев

Фенове се радваха на взетите автографи от своите кумири

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*