Кукери изгониха лошотията от Самоков на Поклади

Снимка: Пламен Лобутов

Заговезни, Поклади, Прошка – много имена има този празник, който идва от далечното минало и продължава да събира близки и роднини, приятели и дори непознати. Защото сме хора, всички грешим, но важното е да поискаш прошка и да простиш на другите…
Така, както по традиция стотици самоковци и гости на града ни се събраха около купите в неделя вечер, на 22 февруари – тазгодишния Поклади.
За първи път на подобно тържество гост бе кукерско-сурвакарска група от пернишкото село Пещера /община Земен/. Водени от баща и син Стефан и Стоян Евтимови, 40-те участници в групата – мъже, жени и деца, сътвориха страхотно шоу за радост на домакините.
Маскираните гости мъкнеха звънци от по 20-30 килограма. Цял час те играха около голямата купа край бул. „Искър” /между хотелския комплекс „Гранд” и супермаркет „Била”/ и наричаха: „Да прогоним лошотията, злобата и нечистите сили от града! Все по злато и сребро да ходите, да не се отървете от здраве и понеже вашата сила е в туризма, желаем ви да срещате още повече туристи. Благодарим на общинското ръководство за поканата и на всички вас, които дойдохте, за да ни видите и чуете!…”
Начело бе Стоян Евтимов със знамето, а в групата кукери бяха и 10-годишната Памела, и нейното 6-годишно братче Стефан. Заедно с децата играха майка им, баща им и баба им Мария.
Доста самоковци – деца и възрастни, се бориха и снимаха с мечока, а красивата медицинска сестра преглеждаше само мъжете…
Сурвакарската група пристигна в Самоков след участието си в празниците за Сирни Заговезни във Ветрен и Виноградец, Пазарджишко.
Заедно с гостите в програмата взеха участие с гайда и тамбура Радостина Симонова, със свирка Кристиян Чобански, а Димитър Лукарски пя в съпровод на двамата талантливи младежи. С тъпана пък се показа като истински майстор кметът на с. Пещера Стефан Евтимов. Около огъня се изявиха като танцьори и ученици от ПГ „Константин Фотинов”.
В началото всички присъстващи бяха сърдечно приветствани от зам.-кмета Васил Сайменов.
Стана празник, който дълго ще се помни.

Димитрина Божилова

Рождения си ден даровитата млада самоковска майсторка на тамбурата и гайдата Радостина Симонова празнува навръх Поклади в компанията на колеги музиканти
Снимка: Пламен Лобутов
Снимка: Пламен Лобутов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*