Курсове по лавинна безопасност

Снимка: Добромир Фингарски

за да изследват стабилността на снежната покривка на западното, северното и източното изложение. За щастие динамичните събития от последната седмица бяха направили снега с много интересен профил. На фона на доста различни снежни слоеве бяха упражнени тестовете за стабилност.
Естествено, имаше и много смях, шеги и закачки, особено по време на извънкласните занятия, в уютната обстановка вечерта в хижата
В курса участваха самоковците Захари Недялков – инструктор и Виктория Недялкова – младши инструктор.
През тази зима са проведени няколко подобни курса, като интересът е голям.  Предстоят още два курса – от 7 до 9 февруари и от 14 до 16 февруари.
Темата за лавинната безопасност е изключително важна не само за скиори и сноубордисти, но и за всички, които ходят в планината през зимата. Буквално тези дни – на 5 февруари, в Турция от лавина загинаха десетки – туристи, спасители, доброволци.

Зимната планина и лавинната безопасност

На тази особено важна тема са посветени курсовете, които Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил /БАССЕС/ организира в Рила, на хижа „Мальовица”.
Кое привлича хората в един такъв курс?
Ами самият факт, че ходят зиме в планината; интересът; научаването на нови неща; необходимостта да си дадат сметка, че се захващат с отговорна работа; съзнанието, че другарската взаимопомощ при критична ситуация там, горе, е особено важна.
В съвременния свят става все по-лесно да навлезеш по-навътре в зимната планина. Новите материи и технически приспособления, леката екипировка, достъпът до информация правят планината все по-достъпна. Вече не е необходимо да си експерт, за да можеш да практикуваш там любимите си спортове.
От друга страна, колкото повече хора навлизат в планината, толкова повече се увеличава вероятността от инциденти. Статистиката е недвусмислена – въпреки всички нововъведения, неприятните случаи в зимната планина се увеличават.
Един от най-лесните начини за справяне с проблема е да се забрани ходенето извън контролираните райони. Според специалистите обаче по-правилно е човек да се информира предварително за рисковете в зимната планина и за начините да ги избегне и дори да ги направлява.
Особено важно е умението да взимаш решения и да можеш да преценяваш в кой момент да отидеш, откъде да минеш, с какви хора да тръгнеш, какво да вземеш със себе си, кога да спреш и да се върнеш.
Това са и част от въпросите, на които участниците в лавинните курсове търсят отговори.

За кого са предназначени лавинните курсове?

Лавините падат независимо от нас, трудни са за предвиждане, завличат както хора с много опит, така и други без никакъв опит, които просто са на пътя им. Курсовете се посещават главно от скиори и сноубордисти, но често идват и хора, които не карат ски или не се занимават със сноуборд, но обичат зимната планина и искат да прекарват повече време в нея. Програмата на курсовете е така подредена, че да подготви участниците за някои от най-честите ситуации, в които е възможно да попаднат.
От Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил поясниха, че от самото създаване на асоциацията се стремят да създадат общност от компетентни и знаещи хора, които умеят безопасно да практикуват любимите си спортове в планината. Деятелите на БАССЕС се опитват с всички сили да намалят инцидентите, като подготвят различни образователни и информационни начинания, свързани с осъзнаване на рисковете в зимната планина.
БАССЕС е първата организация в България, която е започнала да организира курсове по лавинна безопасност за непрофесионалисти (т. е. за хора, които не се занимават професионално с водене в планината, спасяване и т. н.). Всяка година повече от 200 човека се записват в курсовете по лавинна безопасност.
Деятелите на асоциацията са натрупали много опит и са се наложили като лидер в обучението по лавинна безопасност в страната ни. Екипът е съставен от хора, които обичат зимната планина, умеят да преподават и имат много опит, който с удоволствие споделят. Стремежът е самите обучители да се развиват, за да могат да запознават своите курсисти с най-доброто в световната практика в областта на лавинната безопасност.
В самите курсове се работи с малки групи, като се прилага строго индивидуален подход. Обучението е изцяло с практическа насоченост. Използват се реални примери. Учебните ситуации, които се създават, са максимално близки до реалността. От друга страна атмосферата по време на курсовете е приятелска, неформална, и допринася много за образуване на общност от хора, с които впоследствие участниците могат съвместно да практикуват любимите си занимания в планината.

Кои са инструкторите?

Това са хора с различни професии – планински спасители, планински водачи, лекари, професионални спортисти, компютърни специалисти, преподаватели, юристи, научни работници. Обединява ги любовта към зимната планина и желанието да споделят богатия си опит. Всеки от тях е прекарал много време в зимната планина и всичко, на което обучава своите ученици, е изпитал на гърба си, знае за какво говори и умее да го предаде по интригуващ и забавен начин.
Въведени са ясни правила и програма, която всички следват. Съобразно програмата са подбрани най-добрите инструктори, като стремежът е към екипа да се привличат и нови подходящи специалисти.  

Самата пограмата за лавинна безопасност е разделена на две нива.

Първото ниво е насочено към осъзнаване на опасностите и рисковете в зимната планина и дава солидна основа от знания и умения. Търсят се и се дават отговори на въпросите: защо падат лавини; къде падат; кога най-често става това; какво можем да направим, за да ограничим риска от попадането в лавина.
Участниците в курса се запознават с основните спасителни техники за откриване на пострадал; с организирането на лавинни акции; с оказването на долекарска помощ при лавинни инциденти; с организирането на импровизиран транспорт на пострадал, когато това се налага; с избиране на линия на качване и на спускане.
Всичко това е максимално близко до програмата на ниво 1 по препоръките на American Avalanche Association, на която водещият обученията е член.
Запознатите са на мнение, че това ниво е подходящо за всеки, който ходи зиме в планината.
Второто ниво е за хора, които са преминали началната форма на обучение по лавинна безопасност. Това ниво е насочено само към скиори и сноубордисти, които имат много добра техника на каране извън писти. Тук става въпрос за  навлизане по-навътре в зимната планина, за изкачване на върхове и спускане по средно трудни линии. Основна тема в случая са т. нар. човешки капани – най-честите човешки грешки, които водят до инциденти.
По време на курса участниците избират маршрут на движение, линии за спускане, взимат решения, учат се от грешките си. Обръща се по-задълбочено внимание на анализа на снежната обстановка. Инструкторите осигуряват обратна връзка, споделят опит, гарантират сигурността на групата и държат нивото на риска в границите на допустимото.

Къде се провеждат курсовете?

В района около хижа „Мальовица”. Както е известно, хижата се намира на около 1 час преход пеша от комплекса Мальовица – мястото, до което може да се стигне с кола. На самата хижа е топло, леглата са нови, предлагат се чисти чаршафи. Осигурява се храна – супи, скара, омлети, сандвичи, както и безалкохолни напитки, чай, кафе, бира, вино. Стаите са за по осем души, като има три общи тоалетни и баня. За курсовете стаите са резервирани от организаторите и курсистите не е необходимо да се обаждат предварително в хижата, освен ако не желаят да бъдете настанени самостоятелно или семейно.

Какво ще бъде различното през новата 2020 г.?

През идващия сезон няма да се осигурява пълна лавинна екипировка. Хората, които не разполагат с такава лична екипировка, ще имат възможност да си я наемат от доверени партньори на асоциацията срещу големи отстъпки или дори да я ползват безплатно, като отговорността за това е на самите курсисти. Ще има и новости в методите и подходите на преподаване, особено що се отнася до курсовете за второ ниво.

Повече информация за предстоящите курсове можеге да намерите на https://www.befsa.com/?q=node/view/22033

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*