Лаго загива. Кой ще го спаси?

Почти всеки ден ромски каруци изкарват /не/паднала дървесина…

Крайградският парк Лаго продължава да бъде в изключително неприятен за окото вид след падналия в края на октомври тежък сняг. За незавидното състояние на този „бял дроб” на Самоков информирахме обществеността веднага след тежката ситуация през есента. Вестникът излезе тогава с челна публикация под надслов „Ще чуем ли тъжния плач на Лаго?” /бр. 84 от 7 ноември 2014 г./.
Целта бе да се стимулират съответните институции и да се прочисти и охранява по-добре този традиционен крайградски парк. За съжаление, три месеца след това промяна няма. Наистина, зима е, но сигурно може нещо да се направи.
През последните дни в редакцията се получиха, независимо един от друг, няколко сигнала. Според подателите им през Лаго е минал смерч, масово са изсечени дървета и пр. Редакционната проверка показа, че всъщност става дума за нападалите в края на октомври стотици масивни, някои от тях идеално прави, дървета, които сега изгниват на земята. Съграждани дори се опасяват да не тръгне от там някаква болест, която да засегне голяма част от останалите здрави дървета в Лаго…
Сега доста от тези паднали дървета се извозват незаконно от цигани с каруци, вместо да се използват по целесъобразен начин. Хората питат защо нападалите дървета не се складират и не се продават. Дори предлагат с предимство с тях да бъдат снабдявани социално слаби съграждани.
В същото време недобросъвестни граждани продължават с набезите си да „берат” борина и да осакатяват все по-намаляващите здрави дървета. Подобно дърво е паднало буквално на сантиметри от поставена наскоро нова маса с две пейки в обновената през миналата година част от Туристическата градина в близост до едно от мостчетата на р. Бистрица. Цяло чудо е, че никой не е пострадал, тъй като тук масово се стичат млади и по-възрастни самоковци и техни гости, за да се разхождат и да се любуват на красивата природа. Само на десетина метра друго подобно дърво дебне своята жертва, издълбано от секирата на наш съгражданин…
Сами сечем клона, на който седим!
Нещастен случай ли трябва да стане или да се зарази гората, за да се измени ситуацията?
Лаго вече не плаче, както се писа наесен, а ридае! Има ли обаче кой да го чуе?…

Делян Василев

Борината ли е по-важна или човешкият живот!?…

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*