Летящ старт за „Соколец“ през 2016-а

Меката зима и ранната пролет позволиха организирането на състезания по ориентиране още през март. В самото начало на месеца (5–6 март) Хасковските минерални бани събраха най-запалените ориентировачи за двудневна надпревара. За сегашния състав на нашия отбор това бяха абсолютно непознати терени. Веднага след старта склоновете на Източните Родопи ни изненадаха с продължителни и стръмни изкачвания, които изпиха силите ни още по първите контроли.
Иван Николов убедително спечели и двата етапа в група М16, Христо Николов (М14) се пребори за второто място, а Даниела Жаркова завърши трета. Христо Манов оглави класирането в своята група след първия ден, но грешка в началото на втория етап добави излишни минути, измести го от първото място и той остана със сребърен медал.
През следващите 10 дни се проведе Средиземноморският шампионат по ориентиране (Mediterranean Orienteering Championship – МОС), традиционно организиран от двама бивши световни шампиони от Скандинавието през март в страни с по-топъл климат – уникално мероприятие, което включва 15 състезания на напълно различни терени, съчетани с богата културна програма, посещение на забележителности, дегустации и т. н.
За първи път България бе включена в част от стартовете, а тази година се събраха участници от 16 държави. Всичко започна с 4 старта в Природен парк „Златни пясъци“, три дни в района на Банско, следваха състезания в Серес, Солун и Халкидики (Гърция), Струмица (Македония) и накрая в София.
Самоковци успяхме да се включим в надпреварите в Банско (11–13 март) и София (19–20 март). И за да напомни, че все пак е зима, природата край Банско изливаше върху нас леден дъжд през първите два дни, а третият ден ни посрещна с 10 см нов сняг по южните склонове на Рила над Разлог. При изключително тежки условия за ориентиране и придвижване, подгизнали гори, много кал, безброй падания и безпощадна скандинавска конкуренция Даниела Жаркова и Христо Николов завоюваха златните медали в своите групи, а Христо Манов достигна до бронз.
Двата старта в София на 19 и 20 март бяха и част от Световния парков шампионат по ориентиране (Park World Tour) и се проведоха в Борисовата градина и Южния парк. Този път природата беше по-благосклонна и не валя, но след ледените дъждове и снегове кой ли вече обръща внимание на времето!? В столицата Христо Николов се класира втори, а Петър Бранков – трети.
Огромно признание за самоковското ориентиране е фактът, че Петър Доганов – наш съгражданин, елитен ориентировач, треньор, съдия и доказан експерт на световно ниво в този спорт – бе технически ръководител на всички стартове и картограф на част от терените. Пепи за пореден път постави на изпитание воля, физика и технически умения у всички състезатели и достави несравнимо удоволствие на всички, които търсят точно това.
Самоковци се представиха отлично и през последния уикенд – на състезанията за купа „Кюстендилска пролет“. За да докажат за пореден път, че в ориентирането възможностите да се затруднят състезателите са неограничени, организаторите бяха подготвили два етапа един след друг на две различни карти с различни мащаби – суперспринт в крепостта „Хисарлъка“, последван веднага от средна дистанция по склоновете на Осоговска планина. Иван Николов и Георги Чешмеджиев си тръгнаха от Кюстендил със златни медали, а Христо Николов и Даниела Жаркова – със сребърни. Христо Манов и Петър Бранков достигнаха съответно до 6-о и 7-о място при М35. На върха в елитната възрастова група (М21) се събра цяло самоковско съзвездие – безапелационно победи Петър Доганов, Боян Софин бе втори, а Георги Доганов – четвърти.

Христо Манов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*