Манастирския двор да почистим на 5 април

Снимка: архив

Призив

Общината обяви, че от 15 март започва пролетното почистване на града, а на 26 април ще се организира традиционната вече кампания „Да почистим България за един ден” /респективно – Самоков/.
За почистването на църквите в града ни и на Девическия манастир най-удобните дати са съботите на 29 март или 5 април /тъй като на 12 април е Лазаровден-Връбница, Цветница, а следващата неделя – 20 април, е Великден/. На тези дати ние, миряните от Самоков, нека отидем в своя любим храм и да помогнем с труда си да се подготвят храмовете за предстоящите големи християнски празници, както и за Страстната седмица между тях.
В манастира от пролетта на 2012 г. се извършват планови строително-ремонтни дейности, които продължават и в настоящия момент. От началото на тази година се направи основен ремонт и разширение на магерницата и беше съборена една от най-старите сгради с килии, която не е обитавана от няколко десетилетия, а и представляваше потенциална опасност за хилядите посетители.
От началото на март в манастира вече има три млади, всеотдайни и трудолюбиви монахини. Денят им започва в ранни зори и завършва късно вечер. През деня се извършват две продължителни служби сутрин и вечер. Монахините поддържат храма и килиите, организират нелеките грижи за по-възрастните три сестри, ежедневно посрещат миряни от Самоков, а в събота и неделя – стотици туристи от цялата страна. Всичко това се вижда и е похвално.
Ето защо ние, от Краеведското дружество в Самоков, отправяме призив към всички, които милеят за манастирския комплекс, за самоковската история, за православието – елате на 5 април, събота, на сутрешна служба. След нея задружно ще подредим и почистим двора и ще го подготвим за един от най-големите и светли християнски празници – Възкресение Христово – Великден.

За Краеведското дружество: Александър Бонев

Снимка: архив

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*