МБАЛ да носи името на д-р Стамен Колев

Одобряваме дискусията за името на болницата. Във всяко от досегашните предложения има логика. На нас специално ни допадна предложението на общинския съветник инж. Петър Георгиев нашата болница да се нарече на името на известен, авторитетен и уважаван самоковски лекар.
Ние, самоковци, имаме много лекари, оставали чудесни спомени сред своите многобройни пациенти и изобщо сред своите съграждани. Нима могат да се забравят такива лекари като д-р Димитър Наумов, д-р Борислав Кашъмов, д-р Велчев, д-р Благовест Иванов, д-р Христо Четвороженски, съпрузите лекари Кондоферски и много, много други /извиняваме се, че не можем да посочим всички, които заслужават/. Това бяха прекрасни лекари и хора и техните имена и заслугите им трябва да се почитат и да се помнят.
Един от тези незабравими лекари е д-р Стамен Колев, каквото е и нашето предложение за име на болницата. Едва ли има човек от по-възрастните поколения, който да не го знае и да не го помни с добро. Много добър специалист. Неуморен, енергичен, изключително скромен, честен и достоен човек. Той не знаеше почивка. Лекуваше не само със своите знания и умения, но и със своята отзивчивост и човещина. Беше истински пример в продължение на десетилетия за по-младите си колеги.
Освен всичко друго д-р Колев беше дълги години председател на Комисията по здравеопазване към Общинския народен съвет в Самоков. На тази отговорна длъжност също се изяви като човек и деятел, който милее постоянно за здравето на своите съграждани, за създаване на условия за по-нататъшно подобряване на здравеопазването и социалната дейност в Самоков и в цялата голяма Самоковска околия. Той беше и един от най-ревностните радетели за строителството на новата болница.
Д-р Колев беше и участник във Втората световна война. Като млад лекар на първата бойна линия е лекувал и спасявал наши бойци, като е проявявал не само медицинските си познания, но и мъжество и смелост.
Той никога не забрави Хипократовата клетва!
Прекрасен лекар и човек беше и неговата съпруга д-р Лиляна Колева. Лекар в самоковската болница сега е техният син.
Отнасяме се с уважение към останалите предложения и в същото време държим на нашето. Хубаво е повече хора да си кажат мнението, за да може да се избере наистина подходящо име за нашата болница, която е, доколкото знаем, най-голямата в цялата Софийска област.

Жители на Втори квартал

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*