Мистерии, истини и заблуди

В 11:55 часа на 11 февруари папа Бенедикт XVI обяви своето доброволно оттегляне от папския престол, на 28 февруари 2013 г. Той се обоснова с напреднала възраст (85 г.) и старческа немощ, които му пречат в един тежък за римокатолическата църква момент да се справя на ниво със задълженията. Предателства, интриги, финансови скандали, срамни разкрития за аморални действия на църковни служители доведоха до земетресения в империята Ватикан, чиито богатства се оценяват на около 12 милиарда евро.
Първоначално 1 милиард и 200 милиона католици по цял свят не повярваха на ушите си, повече от 700 години не бе се случвало подобно събитие. Събитието дойде като гръм, като метеоритен дъжд от ясно небе!
Според стари писания, през 1294 г. 80-годишният тогавашен папа Целестин V чува една нощ гръмовния глас на Бога:
„Целестин, Целестин, тази длъжност е прекалено тежък товар за твоите рамене, откажи се от нея”!
От всички известни до ден днешен папи, 306 на брой, само двама се отказват от църковната власт доброволно (Целестин V и Бенедикт XVI), трима са свалени насилствено от престола, а никога няма да стане известен броят на папите, премахнати посредством убийство от враговете от най-близкото обкръжение.
Отрова, кинжал, падане от високо, нещастен случай…
Наскоро Бенедикт XVI претърпя лека операция. Бяха сменени батериите на сърдечния му стимулатор. Мисълта му и паметта му все още функционират отлично, но от една година насам силите го напускат. Пристъпва бавно и неуверено, подкрепян от двама съратници, гласът му едва се дочува. Рухването на Светия Отец не подлежи на съмнение. Най-вероятно тази немощ е истинската причина в един момент да стане папската корона тежка и за него, както при папа Целестин V, който изпълнявал тази длъжност над 5 години.
Бившият немски кардинал Йозеф Алойзиус Ратцингер, осми папа поред от немски произход, носи с чест и достойнство папската длъжност в продължение на 7 години и 301 дни под името на Свети Бенедикт. Остатъкът от живота си като смирен монах Йозеф Ратцингер ще завърши на пост, молитви и медитация в един от манастирите на Ватикана. Колко царе и папи на този свят са имали моралната сила да се откажат на върха на славата си, с един замах, от всичките придобивки?
На 15 март ще свикат конклава от 115 на брой кардинали, които да изберат още преди Великден новият папа. До тогава всички формалности и организационните работи са възложени на частния секретар и доверено лице на Бенедикт XVI – Георг Генсвайн, много способен човек и духовник.
Организацията ще бъде перфектна, по немски, в това никой не се съмнява. А Ратцингер на 16 април ще посрещне 86-тата си годишнина в манастир…
Папата не е слязъл още от своя престол и започнаха спекулации, явиха се странни поличби, природни бедствия. На 11 февруари, точно 12 часа по-късно от новината за оставка на папата, над Рим – градът на седемхълмието, се разрази страшна буря. Проливен дъжд, придружен от светкавици и гръмотевици. Ураганен вятър скърши клони на дървета, отвя рекламни табели, прекъсна на отделни места електричеството. Нощни посетители, намиращи се в този момент на площад „Сан Пиетро”, заснеха вертикална светкавица с дължина няколко километра, която удря купола на гигантската катедрала – символ, величие и светиня за Ватикана.
Много изтъкнати теолози си спомниха пророчествата на St. Malachy (на англ.) – Свети Малахей. Ирландец, роден вероятно през 1094/1095 г., починал на 2 ноември 1148 г., от дякон издигнат до висша църковна длъжност. Папа Clemens III през 1190 г. го провъзгласява за светец, след сбъдване на някои от неговите пророчества. (Свети Малахей, приема църковното име на пророк Малахея от Стария завет, не бива да се смесва с него).
Много вероятно всичките приписани пророчества на Свети Малахей да се окажат църковни и журналистически спекулации, но много негови предсказания за папите столетия след смъртта му се сбъдват с поразителна точност. Дали ще се сбъдне един ден и това:
„Когато папа, втори поред, слезе доброволно сам от престола, ръката на Бога ще удари храм от града на седемте хълма. С интриги ще бъде избран последен Божи наместник и при него ще дойде край на света, заедно с много природни бедствия и нещастия”…
Скоро ще разберем дали изтъкнатите причини от папа Бенедикт XVI са истинските причини. Все някога истините излизат наяве.
Най-късно до края на март хората ще узнаят името на поредния папа. Едва ли светът ще загине по негово време, много пророци, предсказващи свършека на света до ден днешен, за щастие не се оказаха прави.
Макар че за длъжността „папа на църквата” ще се борят 115 кардинали, теоретично всеки един католик от 1 милиард и 200 милиона души, по църковните канони има право да се кандидатира за тази длъжност.
Силвио Берлускони включително.

Александър Кондоферски
наш кореспондент от Мюнхен

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*