Младите театрали са вече достойни „Актриси”

За четвърти път в средата на лятото – на 4 август, младежката театрална студия към читалище-паметник „Отец Паисий” с ръководител Васил Михайлов представи постановката „Актриси” по мотиви на Румяна Капинчева и сценография и музикална картина на Ралица Стоянова.
Младите артисти се радваха на голямо внимание от страна на самоковската публика. Салонът на читалището беше пълен и то с публика доброжелателна. При всяко успешно действие на сцената реакцията не закъсняваше – ръкоплясканията поддържаха развитието на историята.
Историята – толкова позната, толкова изстрадана… Двете главни героини – актриси на средна възраст с богато театрално минало и неясно бъдеще, се опитват да запазят своето достойнство след оставането им извън борда от театралната реформа.
Едната – търсейки „американската мечта” в Лас Вегас, но постигайки единствено занаята на крупие в казино, заболява от носталгия.
Другата – опитала късмета си в малкия бизнес – с фризьорски салон и попаднала на мутри-изнудвачи. В провинцията успява по-добре с по-престижното място на заместник-кмет по културата. И пак опитите да издейства субсидия от Министерството на културата я сблъскват с неизбежната бюрокрация.
Все пак желанието им да правят изкуство в такава неблагоприятна среда не ги отказва. Търсят начин да попаднат на пореден кастинг или да обучават млади дарования.
Младите дарования обаче ги приемат с насмешка. Интересите им са далеч от изкуството – забавления, лесен живот, секс, пари…
Все пак историята завършва с по-оптимистичен край – поне младият сервитьор ги приема насериозно, а собстветникът на заведението плаща сметката в арт кафето, където актрисите се срещат.
Простичка история – и смешна, и тъжна… Толкова позната, изиграна от младите актьори Ралица Стоянова, Миролюба Ташова, Павел Николов, Натали Веселинова, Габриела Гребенчарска и Любомир Йорданов.
Спонсор е „Самел-90” АД.

Антония Бояджиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*