Млади планинари от 4 държави гостуваха в Самоков и Боровец

От 25 до 27 август на хижа „Шумнатица” и в почивната база в красивата местност се състоя Деветата младежка балканска туристическа среща. Участваха делегати от 7 планинарски клуба и дружества от Босна и Херцеговина – ПД “Конюх“ от Тузла, Република Македония – СПАОК „Антигонеа“ от Неготино и ПД „Кожуф“ от Гевгелия, Сърбия – ПК „Победа“ и ПК „Железничар“ от Белград, България – представители на Самоков, Етрополе и Пазарджик.
След становище на Управителния съвет на дружество “Рилски турист“ за прекратяване на участието на дружеството в международни прояви и невъзможност за посрещане на групи туристи и осигуряване на водачи без заплащане, младежи и ученици, подкрепени от туристи от града ни, се обединиха в Организационен комитет за продължаване на туристическата дейност и международното сътрудничество в рамките на изградената през 1999 г. организация „Балкани без граници“ и създадената през 2009 г. младежка структура.
Членове на Клуба за ученически и младежки отдих и туризъм „Мусала“ и на Ученическия туристически клуб „Ястребец“ под ръководството на Марияна Илиева и Диана Карабожилова положиха усилия да се справят сами и да бъдат добри домакини на Балканската среща.
По-големите участници почистиха, окосиха и подготвиха района за провеждане на срещата, а учениците, с най-активното участие на Димана Карабожилова, се ангажираха с търсене на спонсорство за осигуряване на необходимите продукти.
Правилата за участие, организиране и провеждане на младежки балкански туристически срещи изискват от домакините да осигурят безплатно нощувка и изхранване на участниците, както и водачи и условия за дейност, което е сериозен ангажимент и отговорност.
Специален гост на срещата и активен участник в дейността й бе Атанас Скатов, който с удоволствие разказа какво е чувството да изкачиш два пъти Еверест, да си бил на всички континентални първенци, и изрази готовност за подпомагане и водене на младежите и по най-високите върхове. Той пожела на участниците да изкачат всички върхове в живота си.
Срещата премина при голям интерес и активна дейност. Състояха се две заседания на водачи и учители, занимаващи се с туристическа дейност в училище; вечер край огъня; състезания, които имаха за цел децата и младежите да работят и да играят в екип, така че да постигнат най-добри резултати, да осъзнаят, че заедно могат да постигнат повече, отколкото ако са по един.
Екипите бяха изградени от хора на различна възраст и с различна националност, но това не попречи на ефективната дейност и съгласуването на действията. Надпреварите преминаха при много емоции и забавление.
В съботния ден, на 26 август, разделени на две групи, всички участваха в походи до хижа „Чакър войвода” и хижа „Ястребец”.
Късният следобед премина с обучение под надслов „Как да си направим пикник“, като специално внимание бе обърнато на безопасността и на осигуряването на подходяща храна. После работата на ръководителите продължи, а децата и младежите останаха да се забавляват край огъня.
В неделния ден пък участниците на възраст от 8 до 18 години имаха щастието да покажат уменията си при преминаването на кръговете от Въжения град в Туристическата градина в Самоков. Адреналин напълни въздуха…
Участниците бяха посрещнати в парка от зам.-кмета Люба Кленова и от Ваня Вукова от Туристическия информационен център. Представители на учителите разговаряха с г-жа Кленова, като бе споделен опит за съвместната работа с общините за развитие на младежкия и ученическия туризъм.
Срещата завърши с разглеждане на музея на открито – възстановеното съоръжение самоковo.
Изводите от всички изяви и заседания бяха, че без младежки туризъм и срещи няма бъдеще за туристическите дружества и движения.
Изказваме безкрайната си благодарност на нашите спонсори, които бяха съпричастни към дейността ни и оказаха подкрепа: ЕТ „Емилия Владичка“ и Ивайло Шопски /предоставили бази/, Община Самоков /осигурила безплатно ползване на Въжения град/, спомоществователите, предоставили хранителни продукти – „Калпачки сие Искровски“ СД, „Кирсто“ ООД, „Василев и Тодоров“ ООД, „ИВПО 93“ ЕТ, „Сити хляб“ ЕООД, „СИ Комерсиал 7“ ЕООД, ЕТ „Виолетка Ничева“, „Далия вайс“ ЕООД, „Орбис“ ЕООД, ЕТ „Надка Праскова-ХТ“, „Боби Фреш 2015“ ЕООД, ЕТ „Емил Миланов“, „Съни Фрут 2015“ ЕООД, „Елиас“ ЕООД – Горубляне, „Грил Мастер“ ЕООД.
Ето и някои мнения на участници в срещата:
Атанас Скатов: „Благодаря сърдечно за поканата. Благодаря на Марияна Илиева за перфектната организация и провеждането на срещата. Щастлив съм, че толкова много ученици участваха активно както в игрите на открито, така и в преходите в планината. Важно е младежите отрано да опознаят природата и да се грижат за нея. Ще очаквам с нетърпение и следващите срещи на Балканския полуостров.“
Александър Цветкович от ПК “Железничар“ /Сърбия/: „Благодаря за поканата. Всичко – организацията, храната, дружбата – беше отлично! Ние дойдохме заради Марияна, да подкрепим срещите на младите планинари. Надявам се нашият планинарски клуб по-сериозно да се включи в проявите, защото е голям клуб и има идеални условия за организация на срещите в дома, който се намира в Овчарско-кабларска клисура. Надявам се всички да разберат, че без деца и млади хора няма бъдеще за планинарите и дружествата. За много неща в живота трябва и да се дава, не само да се взима. В децата трябва да се влага много. Още един път благодаря на Марияна за всичко, което направи за срещите и по време на тях. Имам желание да нарастват участниците и да се виждаме повече пъти в годината.
Александър Гичовски от ПД „Антигонеа“ /Македония/: „Благодарим за феноменалната организация! Крайно време е възрастните да разберат, че без млади планинари няма бъдеще за планинарството.“
Драган Маркелич от ПД „Конюх“ /Босна и Херцеговина/: „Младите планинари три дена се състезаваха и създаваха нови приятелства, което е и главната цел на на тези балкански срещи. Голямо „Благодаря” на Марияна и на нейните съмишленици за невероятно добрата организация на срещата!”

От името на Организационния комитет:
Марияна Илиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*