Млади самоковски художници – с национални награди

Възпитаници на школата за изобразително изкуство “Захарий Зограф” с ръководител Пенка Боянова при читалище-паметник “Отец Паисий” заслужиха много награди за отличното си представяне в националния конкурс “Звезди обсипят свода небесен”, организиран от софийското читалище “Христо Ботев”.
Конкурсът се е провел в три категории – литературно творчество, изобразително изкуство и художествена фотография, като са участвали деца и млади хора на възраст до 28 години.
Общо 13 са участниците в конкурса от самоковската школа. Те са получили грамоти, а картините им ще бъдат показани в изложба. Специално са отличени 6 млади самоковски художнички. В категорията “Награда на конкурса” признанието е за Екатерина Алкахак и Мария Чешмеджиева. Наградата на Антоанета Граматикова е за Мария Стоянова и Радостина Иванова. Със специална награда на читалището пък са удостоени Жени Стоянова и Радост Туджарска. Самата школа и нейната ръководителка Боянова са отличени и за цялостното си представяне.
Междувременно в школата приключи ускореният курс по рисуване, в който са участвали 10 деца на различна възраст.
За втора поредна година Пенка Боянова и дърворезбарят Иван Иванов ще организират и лятна школа в Банско. През миналата дебютна година над 100 деца са участвали в подобна школа в станалия много популярен напоследък пирински град. Заниманията сега ще продължат до края на август. От есента пък творците ще подновят обучението на малките самоковски художници.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*