Моята предизборна кампания започна с първия ми ден като кмет

Избори 2015 . БСП

Моята предизборна кампания не започва вчера или днес. Тя започна на 8 ноември 2011 година – денят, в който седнах на кметския стол…
Мандат 2011–2015 година бе изключително динамичен. Разработихме амбициозна програма, която съобразихме с възможностите на бюджета. Продължихме да инвестираме в инфраструктура, но и насочихме усилия по благоустрояването на града и селата, за цялостна промяна на визията на общината. Със собствени средства асфалтирахме най-компрометираните настилки. Подмениха се водопроводи, канализация, изградиха се помпени и пречиствателни станции. Оформиха се нови улици, подменихме тротоари, направихме нови паркинги, зелени площи. Оформихме декоративни цветни зони и алпинеуми на кръговите кръстовища, в централната градска част.
Ремонтирано беше Ларгото и бе направен красив фонтан. Облагородихме района на Голямата чешма, Чадър чешма, градинката над Автогарата, градинката при паметника на Ботев, на входа на града беше открита Възрожденска порта. Направен беше паметник на възрожденеца Константин Фотинов. Отдадохме значимото на произхода на името на града ни като изградихме автентичен модел на самоков. Така поставяме началото на по-мащабен проект за изграждане на етнографско-исторически комплекс покрай р. Бистрица. Обновихме Градската художествена галерия и в нея вече има постоянна експозиция „Самоковски художници – майстори на 20 век“. Поставена беше паметна плоча на видните възрожденци, погребани в двора на църквата „Свети Никола”, възстановен бе гробът на Паисий Хилендарски.
Стена на олимпийците на Самоков и експозиция „Спортната слава на Самоков” посрещат всеки посетител на спортна зала „Самоков”. За младите граждани на Самоков изградихме нови детски и спортни площадки, фитнес на открито, въжен град „Рилко”. За да бъдем в крак с времето обособихме свободни интернет зони. Оформени бяха екопътеки в парковете Туристическа градина и Лаго, направихме места за почивка. Изградена беше велоалея, която свързва различните зони за отдих и спорт.
Създаден беше Туристически информационен център с информационен сайт. Общината взе участие в международни и национални туристически изложения. Създадено беше партньорство със Сдружението на собственици на хотели в Боровец и Асоциацията за развитие на Рила и бяха реализирани редица съвместни инициативи. Успяхме да разработим общински хотел „Арена“, обявен за тризвезден градски хотел на 2013-а. Същевременно продължихме да работим за развитие на спорта, подпомагане на местните клубове, ученическата спортна школа и ученическия спорт. Проведоха се редица спортни мероприятия от национален и международен мащаб.
Реализираме богат културен календар, много концерти, фестивали, научни симпозиуми, запазихме традиционните празници и ги обогатихме с нови..
Осъществени бяха различни социални инициативи – социална трапезария, лични асистенти за работа в домашна среда, ремонти в сградите на домовете за стари хора в Самоков и Ковачевци, създадохме нови центрове за услуги за възрастни хора. Ремонтирахме Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица и деца с увреждания. Изградихме Социален център и детска градина в двора на училище „Петър Берон”, Център за настаняване от семеен тип в двора на училище „Никола Драмалиев”. Продължихме да финансираме градския транспорт за удобство на самоковци.
Осигурена беше заетост на над 1600 лица през годините. През 2013 г. Министерството на труда и социалната политика в тази връзка присъди на общината приз за „Работодател на годината” и това е само една от многобройните награди, получени от община Самоков през изминалия мандат.
Същевременно създадохме привлекателна за инвестиции среда, за което говорят проектът за голф игрище в Околите, изграждането на предприятия за пелети, повече работещи земеделски производители, разширяване на бизнеса на вече съществуващи на самоковския пазар фирми…
Независимо от краткия период в предишния програмен прозорец бяха подготвени и изпълнени редица проекти, финансирани със средства по оперативните програми на Европейския съюз за над 30 млн. лв. Сред тях са „Корекция на коритото на р. Боклуджа“; противопожарна кула в землището на с. Райово; ремонт на отделения и закупуване на медицинско оборудване в „МБАЛ – Самоков”; „Внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на ОПУ „Неофит Рилски”; ремонт на училище „Станислав Доспевски”; възстановяване на късноантичната крепост с църковен ансамбъл и оброк „Цари Мали град”, изграждане на Регионален център за управление на отпадъците и т. н.
През мандата значително беше подобрено административното обслужване в Общината, работи се за повишаване на квалификацията на общинските служители. Най-важното е, че успяхме в едни трудни години, с нестабилна политическа среда и честа смяна на правителства, да запазим финансова стабилност чрез оптимизиране на разходите и сериозен контрол. Въпреки това, дори с ограничен финансов ресурс, изпълнихме поетите преди четири години ангажименти – да превърнем Самоков в една модерна европейска община. Имам амбицията, устрема… вече и опита, да продължа възходящата линия на развитие на община Самоков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Кандидати за съветници

1. Владимир Георгиев – юрист
2. Силвия Стойчева – политолог
3. Ивалина Трендафилова – лекар
4. Йордан Стоянов – икономист
5. Любомир Борисов – юрист
6. Райко Попов – учител
7. Николай Николов – инженер
8. Нина Христовска – историк
9. Венцислава Шопова – фармацевт
10. Никола Панев – икономист
11. Николай Кокалов – юрист
12. Антоанета Антонова – учител
13. Бойка Михайлова – учител
14. Любомир Н. Николов – историк
15. Димитър Симитчиев – юрист
16. Михаил Михайлов – учител
17. Антоанета Николова – учител
18. Марлена Станоева – библиотекар
19. Зоя Николова – агроном
20. Любослава Кьосева – ръководител школа по актьорско майсторство
21. Янко Сираков – земеделски производител
22. Александър Димов – лекар
23. Миглена Вардарова – икономист
24. Иван Малканов – машинен техник
25. Стефан Карапанчев – специалист в туризма
26. Васко Динолов – икономист
27. Антон Димитров – компютърен инженер
28. Невена Николова – строителен инженер
29. Георги Големинов – инженер лесовъд

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*