Наградиха призьорите в конкурса „Любимото ми място за отдих – чиста и здравословна околна среда”

Удостоените с призови класирания участници в конкурса „Любимото ми място за отдих – чиста и здравословна околна среда”, организиран от Младежкия дом, бяха наградени на церемония в „Хъб-а” навръх 22 април – Международният ден на Земята.
Призьори в най-голямата възрастова група – от 9 до 12 клас, станаха съучениците в 9-а клас на ОУ „Неофит Рилски” Наталия Страхилова, Марио Райчев и Сара Вучкова. Отговорничката на Младежкия дом Латинка Щъркелова връчи на младежите и тяхната ръководителка Марияна Гаджова фиданка от бял бор, осигурена от Общинското лесничейство. „Сега остава теорията да се превърне в практика”, възкликна Щъркелова при връчването на дръвчето и обясни накратко как младото дърво трябва да бъде засадено.


Призьорите в трите възрастови групи заслужиха и грамоти и учебни пособия.
Ния Генева от 8-а клас на СУ „Отец Паисий” спечели категорията за ученици от 5 до 8 клас. След нея със своите творби се наредиха Християна Христова от 5-а клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и Пламена Стоянова от 7-а клас на „Отец Паисий”.
При учениците до 4 клас първа стана Симона Георгиева от 3-г клас на НУ „Станислав Доспевски”, следвана от съученичките в 3-а клас на „Св. св. Кирил и Методий” Александра Георгиева и Теодор Борисов.
Поощрителна награда заслужи единствената представителка на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Иванка Стефанова /5-б клас/.
Рисунки са конкурса сътвориха общо 115 ученици от „Св. св. Кирил и Методий” /ръководител Мариана Богоева/, „Отец Паисий” /Лалка Чавдарова/, „Н. Рилски” /М. Гаджова/, а наградата за най-масово участие отиде при „Ст. Доспевски” /Виолетка Никова/.
Творбите на младите таланти бяха оценявани от жури с председател екологът Владимир Топчийски и членове Елена Петкова, специалист от Общинската администрация, и нашия колега Делян Василев.

х х х

В „Хъб-а” се състоя и тържество по случай Деня на Земята, организирано от учениците от 7-б клас с класен ръководител Лалка Чавдарова към СУ „Отец Паисий”. Водещи бяха Ева Кичева и Иван Ласкин, а от сцената за опазване на околната среда призоваха Благовест Минев, Богомил Расолков, Евелин Стайкова, Методи Георгиев, Милена Янкова, Павел Павлов, Радослав Кленов, Стела Минкова. Вдъхновено пък рецитира стихотворение Георги Прасков. Младите хора бяха подредили в околното пространство и платна с рисунки и послания.
Участниците в проявата поясниха, че за първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада, а България се включва в честването му през 1993 г. Учениците изнесоха и някои стряскащи факти. „Около 40 млн. компютри, 25 млн. телевизори и 100 млн. телефони излизат годишно от употреба само в САЩ. Вместо да се рециклират на нужните за това места, доста от тях се озовават в сметищата и това създава условия в земята да попаднат много токсични отпадъци”, отбелязаха младежите. Те призоваха за разделно събиране на отпадъците и тяхното рециклиране. Стана ясно още, че годишно в световен мащаб се произвеждат 270 млн. тона хартия, като за един тон хартия е нужно да се отсекат между 10 и 17 дървета. Годишното производство на пластмасови изделия пък се оценява на 100 млн. тона, от които 18 млн. тона се отчитат като отпадък. Затова и младите хора призоваха при пазаруване да използваме платнени торбички за многократна употреба.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*