Над 200 математици се състезаваха в Професионалната гимназия по туризъм

За трета поредна година Професионалната гимназия по туризъм организира националния турнир „Сблъсъкът на математиците”. Надпреварата, в която освен да смятат добре, участниците трябва да знаят и английски език, за да разберат условието на задачите, се състоя на 21 април в долната сграда на училището /на ул. „Софийско шосе”/. Над 200 ученици от Пловдив, Костенец, Горна Малина, ловешкото село Орешене и казанлъшкото Енина, както и от почти всички училища в града ни се състезаваха в два тура, като показаха завидни познания по точната наука. Отборите бяха съставени от между 3 до 5 души, като първо трябваше да се справят с тестови въпроси със затворен отговор, а след това решаваха задачи за време. Участниците във всеки клас – 1, 2, 3 и т. н., се съревноваваха в различни категории и така в турнира имаше една дузина победители.
„По-важното в случая бе децата да се забавляват и да учат заедно, отколкото да получат материални и морални награди, които са по-скоро плод на традиция”, изтъкна, впечатлена от ентусиазма на учениците директора Борислава Хаджийска. Тя сподели наблюденията си, че за участващите в организацията на турнира млади хора от гимназията това е безценен опит, който ще им бъде от полза както в професионален, така и в емоционален и личностен план.
„Тази година имаше много сериозен интерес към „Сблъсъка на математиците” и се наложи рано-рано да приключим списъка със заявките, тъй като изпълнихме капацитета на училището. Смятам, че сега се справихме още по-добре и при организацията”, заяви инициаторът на проявата Генади Генов, учител по математика. Той бе награден за заслуги към тази наука от Добрина Банова, ст. експерт в Регионалното управление по образованието в Софийска област.
Наградите на победителите – купи и грамоти, връчи зам.-кметът Люба Кленова. Домакините се бяха постарали да се покажат и като добри кулинари и почерпиха с различни вкуснотии участниците в своеобразния празник. Сладкиши пък бяха осигурени от фирма „Си Комерсиал 7” ЕООД. Турнирът се състоя и във връзка с изпълнението на проект „Твоят час” на образователното министерство, а съдействие оказа и Общината.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*