Над 30 души тренират в клуба по карате киокушин, доста са медалите и от републикански първенства

Със създателя на самоковския клуб по карате киокушин „Сатори” Румен Санкийски разговаряме за развитието на клуба, за успехите и проблемите на състезателите.

– Г-н Санкийски, кога всъщност бе основан самият клуб?
– Клубът функционира от октомври 2008 г., но официално го регистрирах през следващата година. В началото тренирахме във физкултурния салон на ПГ „Константин Фотинов”. Спомням си, че тогава идваха да ми помагат сенсеи от София, които Българската карате киокушин федерация /БККФ/ изпращаше. От създаването на клуба до настоящите дни работим тясно с родната федерация.
– Колко състезатели тренират в момента?
– Към днешна дата имаме 11 картотекирани състезатели и общо 35 души, които водят тренировъчен процес при нас. Има и момичета, и момчета. Някои от по-старите бойци, които сега са студенти в София, Пловдив, Благоевград, също помагат, когато се приберат в Самоков.
Имаме и 6-7 човека, които заминаха да учат в Англия. И там те продължават да се занимават с карате киокушин. Съжалявам, че родната действителност не може да задържи подобни амбицирани и квалифицирани кадри в България.
– Кога и къде провеждате тренировките?
– Основните тренировки са три пъти седмично – понеделник, сряда и четвъртък от 18.30 ч. Четвъртата тренировка, която е за по-напреднали състезатели, я провеждаме в събота сутринта. Преди състезанията пък тренираме всекидневно.
Тренировъчният процес водим в „Арена Самоков”, като залата ни е оборудвана със специални уреди благодарение на субсидията от БККФ.
– Какви постижения имаха нашите състезатели преди сегашното световно първенство във Варна?
– През миналата 2013 г. Мария завоюва бронзов медал от републиканското първенство за девойки младша и старша възраст в по-горната категория – до 14 г. Преди това стана шампионка на България в своята възрастова група.
Катя спечели сребърен медал още с първото си участие при девойките младша възраст. Мартина пък е първата медалистка на клуба. Тя зае трето място на републиканския турнир в Бургас за деца до 10 години, а бе тренирала едва пет месеца в клуба! Оттогава Мартина е абонирана за челните позиции.
При момчетата Петър Бармов извоюва бронзов медал през миналата година.
От по-малките Ния Ангелова също се нареди трета на първото си републиканско първенство за деца до 10 години.
Имаме и много други награди, няма проява, от която да не се върнем с отличия.
Освен това сме редовни участници в международните тренировъчни лагери, които организира БККФ в курортния комплекс Камчия на родното Черноморие. Там участват бойци от Япония, Русия, Беларус, Сърбия – събираме се 400-500 души.
Присъствам и на всички семинари, организирани от БККФ. В тях имаме възможност да уеднаквим техниките и начините на преподаване, да черпим опит един от друг. Въобще нещата са много истински в нашия спорт.
– Какво предстои през тази година?
– Може би най-важното състезание пред нас се очертава да бъде европейското първенство през есента, което ще се проведе в Самоков. Като цяло това първенство ще е много важно за нашия спорт, тъй като ще обедини много организации, които работят в областта на киокушин каратето.
Ние например се водим към единствената лицензирана в Министерството на спорта федерация в България – БККФ. Има и други федерации като европейската ИФК, която всъщност ще бъде главен организатор на европейското първенство.
Преди това имаме изпити за повишаване на степента, които са изключително тежки.
Разбира се, ще участваме и в държавните първенства в различните възрасти и категории. Изчакваме да излезе националният спортен календар, а така също и международният /най-вероятно това ще стане до края на месеца/, за да преценим къде можем да участваме.
– Срещате ли подкрепа от Общината, от обществеността?
– За съжаление нямаме спонсори. Действителността е такава, че пари за спорт много трудно се отделят, специално при нас единствената подкрепа до този момент получаваме от БККФ. Стараем се с минимални средства да издържаме клуба и да поддържаме оборудването.
На срещата с кмета Владимир Георгиев в началото на януари получих уверението му, че нещата ще се променят. Дано наистина това да стане.
– Колко популярен е този спорт в България?
– Каратето киокушин набира все по-голяма популярност в нашата родина. Желаещите да тренират се увеличават буквално всеки ден.
Трябва обаче да се знае, че това е тежък и труден спорт и коренно се различава от представите на хората, формирани от филми и интернет. Някои остават разочаровани от тежките тренировки. Има една максима, която характеризира най-добре отношението на трениращия каратето киокушин – „Не ти избираш този спорт, а той – теб”. Когато се отдадеш напълно на киокушина и получиш сатори /просветление; термин от будизма/ разбираш, че няма как хората да са ти врагове. Осъзнаваш, че когато загубиш, боли, но и когато побеждаваш, също боли. Това е най-чистият боен спорт, при който тялото понася тежки удари, но същевременно се стяга и определените места заздравяват.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*