Над 5000 планинари на Мусала за Празника на Рила

Една обичана жена се разпознава по щастливата й усмивка и сияйните очи; една обичана градина – по цветята, а една обичана планина – по рояка от туристи. Те са и цветята, и душата й.
Нашата Рила грееше в сьбота и неделя – на 3 и 4 август, с цялото си богатство от малки и големи планинари. Нетьрпеливи бяха да я видят както за пьрви, така и за пореден път хора от различни краища на страната, а и чуждестранни гости. Всеки от тях си имаше своята цел – да наблюдава красотата на природните гледки, да снима, да успее да стигне за тьржеството за празника на планината до хижата, да седне на обяд с приятели, да катери вьрха, да спи на палатка, да пее песни… В крайна сметка важен бе полученият положителен заряд от предприетия маршрут.
Впечатление направи стремежът на младите да стигнат до Мусала. Най-често по групички, изпьстряйки пьтеката в различни цветове, те се открояваха сьс своята енергия и воля да изкачат пьрвенеца на Балканите. Те бяха и доказателство, че амбицията у младия човек не спи. Усмивките и смехът им пьк внасяха оптимизьм и лекота на сьрцето, вьпреки неизменната физическа умора.
Какво ли не правят приятелската атмосфера, приятелската компания?! Както се казва в една африканска поговорка, ако искате да стигнете бьрзо – вървете сами, ако искате да стигнете далече – вьрвете заедно!
Заедно бяха в първите два почивни дни на август – традиционни за Празника на Рила, тази година и тези около 5100 планинари, според данни от служители на въжените линии в Боровец. Трудно не, а невъзможно бе да се каже хора от коя възраст преобладават – както на хижата, така и на самата Мусала. Все пак според данни от туристическото дружество най-възрастният турист на върха е бил 77-годишният Николай Илчев от Радуил, а на хижата – 84-годишният Борис Стрински от Самоков. Най-младата планинарка на заслона при Леденото езеро пък е била Яна Иванова от София – само на годинка и три месеца.
Компания на хората правеха и не едно и две четириноги. Все пак нали те са най-добрият приятел на човека…
По-хладното време, в сравнение с други години, благоприятстваше и хора с не толкова голяма физическа закалка да излязат на Ястребец и Мусала, да се насладят на невероятните природни красоти и да пожелаят и на следващата година да бъдат сред заобикалящите ги с усмивки, поздрави и песни участници в Празника на Рила.
Самото тържество на 4 август край хижа „Мусала” бе открито от вокалната група към хора на ветераните-туристи с ръководител Борис Стрински. Дори и отдалечените от хижата, насядали покрай езерото хора, можаха да чуят, благодарение на добрата музикална уредба песните, както и цялата следваща програма, подготвена от дружество „Рилски турист” и читалище „Младост”.
Председателката на дружеството Марияна Илиева приветства сърдечно дошлите. След това се заредиха стихове, песни, състезания по ориентиране и спортно-туристически игри за желаещите – надбягвания, щафети, дърпане на въже, пълнене на бутилки с чаши вода от езерото… Разбира се, имаше награди за първенците.
За първи път тук, под върха, бе уреден и щанд с туристически принадлежности на „Extreme sport”.
Сред хилядите поклонници на планината бяха забелязани тв звездата Гала, известният скиор-бегач Веселин Цинзов, ветеранът-планинар Димитър Шипочки-Митуш. Не бяха малко групите руснаци, немци, сърби, македонци. Самото дружество имаше гости от чужбина.
Принос за хубавия празник даде и ръководството на фирма „Бороспорт”, което намали с 30 % билетите за кабинковия лифт и така само срещу 7 лв. за двайсетина минути любителите на планината можаха да се изкачат от Боровец на Ястребец, а след излета към Мусала, да се върнат и обратно.
Някои от гостите пък, които предпочетоха да останат в курорта, се възползваха от многобройните възможности на лятната програма на „Бороспорт” – джип сафари и офроуд маршрути с ATV, планинско колоездене, конна езда, стрелба с лък, забавления във въжения град „Бороландия”. Най-малките посетители на Боровец пък се забавляваха в детския клуб „Бороленд”.
За всички денят остана незабравим.

Яна Василева
Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*