Наследници на Арие гостуваха в Сарафската къща, ще правят родова среща

След кратка интернет кореспонденция Иванка Вукова от Туристическия информационен център в Самоков получава от търсещия информация  Йосеф Узи Леви имейл:
„Очакваме с нетърпение нашето пътуване до вашата прекрасна страна и до вашия велик град Самоков, където нашият прапрадядо на прадядото Рафаел Арие е бил роден.”
Йосеф и неговият брат Арие тръгнали да осъществят мечтата си – да видят родната страна на своята майка и на далечните си родственици – заселилата се през 1793 г. в града ни еврейска фамилия Арие.
Известно е от историята, че хората от фамилията търгували с кожи, желязо и шаяци, но завидно благосъстояние достигнали чрез сарафска дейност. Започнали да съграждат прекрасни домове. Къщите им приличали на дворци – с водоскоци и зимни градини. Днес единствено запазената от всички сарафски къщи е най-малката – къщата на фамилията Арие.
Имотът сега е паметник на културата с национално значение. Известна като Сарафската къща, тя е една от забележителностите на Самоков. През 1986 г. оригиналната сграда е предоставена на Националния дарителски фонд „13 века България” и е отворена за посещения. Нейни чести гости са нашенци, които живеят в чужбина, включително и потомци на рода Арие.
…На 15 юли братята със съпругите си са вече в Самоков. Те носят със себе си ценни и скъпи за тях документи.
Ваня Вукова разказва:
„Показаха ми снимка на Голямата Сарафска къща, приличаща на дворец. Тя е била на 1000 кв. м /на мястото на сегашния блок „Рилски лен”/ и в съседство с единствената запазена досега къща на фамилията Арие. Оказа се, че тяхната майка е родена в Пазарджик. Много ме впечатли запазеният от тях паспорт на майка им Нина, издаден през 1944 г., когато семейството заминало за Израел. Документът е оригинален – на български и на френски език. Пазят го цели 75 години! Запазили са и бележника на майка си, която е била отлична ученичка. Вероятно майка им е разказвала за родината си с носталгия и любов. Йосеф се е научил да чете български, без да го разбира… Братята имат намерение да направят родова среща на Арие. Предложили на всички, които могат, да издирят наследници на фамилията и всяка година да се събират в Самоков…”
Двете семейства разгледали с интерес Сарафската къща, а след това поели към родния град на майката – Пазарджик.
Неволно в мислите ми изплува тягостната картина, на която станах неволен свидетел преди  известно време: наследници опразваха къщата на родственик. Два дни камиони извозваха към сметището цялата покъщнина на бабата и дядото – мебели, дрехи и… камари книги. Наследниците бързаха –  вероятно колкото се може по-бързо да вземат пари от продажбата на имота…

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*