Началникът на РУП Георги Тодоров: “Разкриваме по-голям процент престъпления, но имаме и пропуски”

Георги Тодоров

– Г-н Тодоров, каква е равносметката за дейността на Районното управление „Полиция” в Самоков за миналата година?
– През този период са регистрирани 643 заявителски материала за извършени престъпления от общ характер /при 1079 за 2011 г./.
От тях криминалните са 595 /при 966 за 2011 г./, икономическите – 48 /при 114 за 2011 г./. Чисто криминалните престъпления за 477 при 779 през 2011 г. Разкрити са извършителите на 162 от всичките 595 криминални престъпления. Извършителите на 278 престъпления не са разкрити, а в 155 случая разследването е прекратено. Процентът на разкриваемост е 36,8 при 31,2 за по-предишната година.
– Какви са престъпленията?
– През годината са извършени две убийства – в Райово и Белчин, както и един опит за убийство. Всички извършители са разкрити. В 8 случая бе уточнено, че става въпрос за намерени починали лица без видими следи от насилие по тях. Разкрити са извършителите на 6 от общо 11 грабежа през годината. По два разследването е прекратено, а извършителите на три грабежа към момента не са разкрити. Разкрит е и един грабеж, извършен в края на 2011 г.
– Актуален особено напоследък стана проблемът с наркотиците…
– Образувани са 18 досъдебни производства за намерени и иззети наркотични вещества на територията на Самоков и Боровец. 13 от случаите са изяснени, разследването на 3 е прекратено, а 2 се водят срещу неизвестен извършител.
– Кои са най-честите престъпления?
– Най-много са кражбите – регистрирани са 274 /42,3 % от всички престъпления/. Открити са извършителите на 41 от тях, а разследването на 29 е прекратено.
Останалите криминални престъпления са предимно хулиганства, нанасяне на телесни повреди, закани за убийство, притежаване на оръжие без разрешение, противозаконно отнемане на автомобили и др.
Най-много кражби – 113, са извършени от жилища, гаражи, стопански постройки и търговски обекти. Извършителите на 12 от тези кражби са разкрити. 92 са кражбите на метални предмети и други вещи от дворове и други обекти, 45 – на части и вещи от моторни превозни средства, 12 – на кабели, 11 – на мобилни телефони. Разкрити са извършителите на 29 от общо 160 такива кражби.
– Споменахте, че са извършени 48 икономически престъпления…
– Да, извършителите на 14 от тях са разкрити, а по 24 разследването е прекратено. Процентът на разкриваемост е 58,3 при 48,0 за 2011 г.
Най-много от икономическите престъпления са свързани с посегателства върху горите. Следват престъпленията, засягащи съхранението и разпространението на акцизни стоки без бандерол, документните престъпления и др.
– В крайна сметка какво показва анализът на цялостната ви дейност?
– Обстановката е сложна и динамична. Районът ни е голям, много туристи посещават Боровец и Мальовица, често тук пребивават лица от криминалния контингент от съседни райони, нисък е като цяло социалният статус на ромското население, безработицата се увеличава вследствие на кризата. Трудностите се увеличават и от големия брой отдалечени и без охрана вилни зони.
– Разполага ли управлението с необходимите кадри за противодействие на престъпността?
– През периода при нас работеха петима разследващи полицаи. Водени са 696 досъдебни производства. От тях 542 са новообразувани. Броят на приключените през 2012 г. е 581, като от тях с мнение за съд са изпратени 202. Не приключени до момента, но в срокове за разследване са 115. Експертът и двамата младши експерти през годината са посетили 269 местопрестъпления. Като цяло работата на експертния състав е на необходимото ниво. Подобрение има при намирането и изземването на следи и веществени доказателства.
От наши служители на място са заловени през годината общо 62 извършители на престъпления. Съставени са общо над 4000 акта. Извършени са 493 броя проучвания и са изготвени становища по повод постъпили искания от лица за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и 40 проучвания на лица, кандидатстващи за работа или обучение в системата на МВР.
На територията ни работят 6 приемни стаи – в Самоков, Говедарци, Горни окол, Поповяне, Ярлово и Радуил. Там полицейските инспектори приемат граждани, запознават се с проблемите, като се стремят те да бъдат решавани незабавно и на място.
– Важен проблем е и детската престъпност…
– През инспектора в детската педагогическа стая са преминали 50 малолетни и непълнолетни. Инспекторът работи в тясна връзка с различните служби в управлението, с Районната прокуратура, Общината, отдел „Закрила на детето”, с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, с училищата, Бюрото по труда и др. Налице е намаление на детската престъпност в сравнение с последните пет години, като същевременно се увеличава броят на разкритите криминални престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни.
– Каква е оценката ви за безопасността на движението и пътния контрол?
– Пътната мрежа на територията на общината е 307 км. Второкласната пътна мрежа е 56 км, третокласната – 79 км, четвъртокласната и градската улична мрежа – 172 км. Единственият транспорт е автомобилният. Интензивно е движението за София, Боровец, Мальовица, Ихтиман. С изграждането на две отсечки от обходния път на Самоков транзитният поток бе изведен извън града. Натоварено е обаче движението в централната градска част, по бул. ”Искър” и ул. ”Преспа” в „Самоково”. Поради ограничения брой на местата за паркиране и тесните улици в централната част на града се нарушават правилата за престой и паркиране. Отрицателно влияят и тежките атмосферни условия, продължителната зима.
През годината са регистрирани 270 пътно-транспортни произшествия /с 25 повече/, от които 16 /с 8 по-малко/ – тежки. Най-много пътни произшествия се допускат в резултат на движение с несъобразена скорост. Наложените глоби с наказателни постановления са на обща стойност 374 970 лв., обработени са 2966 акта и 859 фиша.
С мобилната система за видео контрол са заснети 133 клипа. Разполагаме и с 3 уреда за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта на водачите.
– Ако обобщим, кое смятате за положително в работата през годината?
– Намаляха кражбите от къщи и вили благодарение и на специализираните операции в малките и отдалечените населени места. Акцентираме върху дейността на организираните престъпни групи. Резултатно е взаимодействието със съседните управления. Ежедневно анализираме оперативната обстановка. В Боровец през сезона се командироват допълнителни полицейски сили.
– Вероятно отчитате и някои слабости?
– Смятам, че не е достатъчна работата ни по наблюдението и профилактиката на лицата от криминалния контингент. Все още има случаи на извършване на формални проверки по преписки, както и на лица и моторни превозни средства. Недостатъчно активна и задълбочена е работата по досъдебните производства. От страна на ръководния състав има пропуски при осъществяването на пряк контрол върху работата на служителите.
– Какви мерки предвиждате за по-нататъшно подобряване на работата?
– Преди всичко трябва да се подобри дейността в екип на оперативните работници, разследващите полицаи и полицейските инспектори; по-често трябва да се посещават отдалечените малки села и вилните зони. Налага се да се измени работното време на служителите с ударение върху тъмната част на денонощието, като се акцентира и на районите с повече престъпления. Има и резерви за подобряване на дейността на самото местопроизшествие, както и на работата по т. нар. горещи следи. Необходимо е да се активизираме за наблюдение на лицата от активния криминален контингент и специално на техните лидери.
– Кое ще бъде главното в работата ви през тази година?
– Преди всичко трябва да противодействаме на битовата престъпност, като акцентираме в работата си върху отдалечените места, вилните зони и улиците на града в близост до Седми квартал. Нужно е да поддържаме постоянен контакт с хората, живеещи в тези райони.
Важна цел е предотвратяването и пресичането на терористични заплахи, както и недопускането на терористичен акт.
Ще извършваме организирани проверки на места за пласиране на крадени вещи – изкупвателни пунктове за метали, заложни къщи и др. Подобни проверки ще има и за откриването на акцизни стоки без бандерол, както и за да се предотвратят евентуални посегателства в горите.
Нужно е да подобрим и превантивната си дейност, като получаваме навреме информация за лица – извършители на престъпления.

Интервюто взе:
Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*