Наша делегация се завърна от Кострома с богати впечатления

Прочутият Ипатиевски манастир край р. Волга

„Грандиозни тържества ни очакваха в Кострома по повод 860-годишнината от основаването на града”, заяви кметът Владимир Георгиев на пресконференция на 15 август, след завръщането си от Русия. Г-н Георгиев и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева бяха на посещение в побратимения град по покана на неговото ръководство от 8 до 13 август.
На пресконференцията градоначалникът запозна присъстващите представители на местни медии с впечатленията си от юбилейните тържества. Те са били насочени главно към представяне на историческото минало на Кострома. Знае се, че обявеният в Москва за цар през 1613 г. Михаил Романов по това време е живеел в Ипатиевския манастир край Кострома. Така се слага началото на династията Романови, която е начело на огромната страна в продължение на три века. Възстановка на историческите събития от началото на 17 в. е била показана при сегашното честване.
Присъствали са депутати в Думата, губернаторът на Костромска област, делегации от побратимени градове в Англия и Финландия. С тях нашите делегати са разменили рекламни материали.
През последните години костромчани поддържат по-тесни връзки със своите побратими от Острова. Руски деца гостуват в семейства във Великобритания и по този начин затвърдяват и познанията си по английски.
“Има отстъпление във взаимоотношенията между нашите два побратимени града през последните години. Значение за това може би са изиграли различните икономически отношения, членството ни в ЕС, визовият режим. Но при срещите ни, на които ние с г-жа Коцева разговаряхме без преводач, мнозина от домакините споделиха: “Дайте с вас да развиваме по-близки отношения, православни сме и двата народа, толкова общи неща ни свързват…”, разказа Вл. Георгиев.
Той наблегна, че важна спънка за нас е визовият режим. За Турция например визи няма и руснаците пътуват за там безпроблемно. Не случайно в югоизточната ни съседка има толкова много руски туристи.
От друга страна още от 80-те години в Кострома развиват дейност клубове, подобни на Руския клуб в Самоков. Запазени са добрите чувства към нашия град и към България, в Кострома продължава да съществува бул. “Самоков”.
В летописната книга на музея обаче нямало нито едно послание от българин. “Ние написахме”, допълни кметът.
Икономически затруднения са характерни и за Кострома, въпреки че там за криза не се говори и изглежда не се усеща така, както при нас. “Бил съм там на международна бригада преди двайсетина години, тогава по Волга се движеха много повече кораби, отколкото сега”, поясни Георгиев.
Доста предприятия – ленопреработвателно, дървопреработвателно, продължават да съществуват като държавни. Има и частен сектор – малки предприятия, магазини. Усеща се присъствието на държавата и в културата и спорта. Като истинска героиня е била посрещната костромчанката Надежда Торлопова – олимпийска вицешампионка по бокс. Губернаторът обявил, че на спортистката се предоставя безвъзмездно тристаен апартамент. Това е стимул за развитие и на други таланти в духовната сфера и в спорта. Самоковските побратими са видели и как младежи спортуват по парковете на Кострома – нещо, което рядко може да се забележи в Самоков, където младите хора са главно пред компютъра или по кафенетата.
В Кострома продължават и летните детски лагери, като участниците в тях се запознават непосредствено с природата и развиват у себе си различни умения. Разглеждат и дръвчетата, посадени в Ботаническата градина от гости на града. Нашите сегашни пратеници също са видели борчетата, засадени преди години от други самоковски ръководители – инж. Христо Ярловски и инж. Благовеста Дедьова.
Празнувал е целият град. Много художествени състави са се представили с разнообразна програма. Навсякъде самоковските ръководители са били посрещнати радушно.
„С г-жа Коцева сме убедени, че можем да разширим сегашните връзки, като се разменят делегации от различни сфери”, посочи градоначалникът. Като перспективни в това отношение се разглеждат сферите на бизнеса, спорта и специално масовият и ученическият спорт, културата и конкретно музикалното възпитание на децата и младежите и др.

Надка Вардарова
Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*