Невероятната Мира Радева с премиера на моноспектакъл в Самоков

Своеобразен музикален театър под надслов „Мъжете на Едит Пиаф” представи Мира Радева на сцената в читалище-паметник „Отец Паисий” на 28 януари. Режисьор на спектакъла бе Бойко Илиев, а в самото представление бяха вплетени мотиви от романа на сестрата на Едит – Симон Берто.
Истинско удоволствие бе да се гледа и слуша неподражаемата Мира Радева, представила по оригинален начин в култовата читалищна сграда великата френска певица под музикалния съпровод на известния композитор Александър Кипров.
Моноспектакълът бе и жест към самоковската публика, тъй като бе първият в страната след премиерата в София на тази постановка на „Нов театър НДК”.
Мира Радева бе подбрала едни от най-известните и хубави песни на Едит Пиаф, а представи и едни от най-близките и важни хора в краткия, но изключително наситен живот на певицата, починала едва на 47 години, но превърнала се в икона за французите и завладяла целия свят.
Самата Мира Радева е изключителен почитател на Франция и специално на френската култура, език и музика, които боготвори. Живяла е две години в Париж. Синът и дъщерята й също са свързани с музиката. Мира пък от дете играе в театъра в родната си Варна.
Преди година и половина Мира Радева представи и спектакъла „Франция – моя любов“. Изяви се през последните години и в дамска вокална група.
„В живота си Едит Пиаф е крайна, неудържима, не влиза в рамки, тя казва „Бъди себе си”, изтъква Радева за Момичето Врабче, както са наричали певицата.
Със своя талант и невероятен дух Едит Пиаф е въплъщение на любовта към живота. Същото нещо обаче в немалка степен важи и за Мира Радева. „Най-верният твой съветник си ти самият“, споделя Мира философията на Едит.
Мира Радева е именит социолог. Преподавател е във ВУЗ – доцент.  Друго нейно амплоа е туризмът. Изкачила е Мон Блан, обикаляла е из Хималаите, стигнала е и до най-високия връх в Южна Америка –  Аконкагуа. Но сама признава: „Рила ми е в сърцето…”
Половин година е живяла в Щатите, но е мислила за чудната планина над Самоков. Знае се, че е и запален кулинар. Има заведение в Бели Искър, където лично посреща и обслужва посетителите. Без съмнение – една наистина нестандартна личност…
Сега се връща към своя свят на театъра и музиката. Връща се всъщност към самата себе си.
На 6 февруари Мира Радева ще представи отново спектакъла за Едит Пиаф в столицата, а след това я очакват Варна и в Бургас.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*