Нидал Алгафари представи книгите си в Самоков

Среща-разговор с писателя Нидал Алгафари се състоя в събота, на 20 май, в Историческия музей. Изявата бе част от майската културна програма на Общината, свързана и с Международния ден на музеите – 18 май, и с Нощта на музеите, когато тези институции отварят безплатно врати за всички посетители.
Гостът с увлекателен разказ представи трилогията си: „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах, милост нямаш ли?” и „Любиш ли, ти Бог си!”. Стана ясно, че в процеса на творческата дейност трилогията се превръща в четирилогия – в момента авторът работи над четвъртата книга от поредицата.
Трите книги излязоха през последните три години. В тях среща си дават картини от миналото, свързани с бита, обичаите, традициите, теологията, различните религии, вярванията. Неотдавна подобна среща-разговор се състоя и в Цари мали град край Белчин. Може само да се съжалява, че сега присъстващите не бяха много и малцина чуха интересните, макар и на моменти може би дискусионни, разсъждения на автора.
Любезните домакини зарадваха госта с току-що излязлата книга „Златен извор”. В приятната вечер разговорът се състоя на терасата на музея. Дадена бе и скромна почерпка.
В началото директорът на музея Веселин Хаджиангелов представи писателя. Авторът на книгите е известен и като бивш изпълнителен директор на БНТ, режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле” и на документалната лента „Сирия – история и легенди”. Бащата на Нидал е сириец, а майка му е българка.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*