Нова книга на Христо Христов

Известният самоковски поет, писател и литературен критик Христо Христов издаде своята седма книга – стихосбирката „Някъде, някога…”
В книжката са събрани, както сам авторът ги определя, „стихове в откровения, надежди и ноти”. Тези десетки поетични произведения на Христов са писани в съвсем различни периоди – най-ранната творба е от далечната 1972 г., а най-новата носи дата 30 октомври 2012 г.
Последният от трите раздела – „Ноти”, съдържа стихове, претворени в песни. Една от тях – „На път”, в аранжимент на Максим Златанов и изпълнена от Габриела Даганова, е участвала преди две години под формата на клип в европейски музикален конкурс, като е събрала по интернет около 100 хил. гласа. Христов, който се изявява и като композитор, е автор и на музиката на част от своите стихове-песни. Някои от песните пък са изпълнявани от самоковските китарни ансамбли „Самоковите” и „Акустика”.
Художник на новата книга е Спаска Александрова, а графичен оформител – Надка Вардарова. „Някъде, някога…” е дело на издателство „Приятел”.
Христо Веселинов Христов е роден през 1951 г. в Самоков. Завършил е колеж по култура, а по-късно – българска филология. Изучавал е и музика. Учител е по български език и литература в СОУ „Отец Паисий”. Освен стихове, пише още разкази, автентичен хумор, публицистика, литературна критика. Автор е на два тома „Самоковски силуети”, на сборника с разкази „Ръченица” и на стихосбирките „Мигове – хайку”, „Стихове по никое време” и „Хайку вълнения”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*