Нова комисия ще разглежда проектите за паметник на опълченците

На сесията на Общинския съвет на 20 декември най-голямо оживление предизвика темата за изграждане на паметник на самоковските опълченци.
Предложението за този паметник е от няколко години, а от м. юли т. г. е предложен и проект от Гражданския инициативен комитет, одобрен от различни инстанции, включително от Министерството на отбраната. Изграждането на монумента /за него писахме подробно в бр. 48 от 8 декември т. г./ би струвало 14 595 лв.
На заседанието бе показан и макет на втори проект от скулптора Марин Марков. В центъра на бъдещия паметник по този проект е поставена статуя на Никола Корчев със знамето на опълченците и са предложени два варианта за изписване на имената зад статуята – на морени или на гранитни плочи. Строителството на този паметник би струвало 41 400 лв.
Предложението на Комисията за култура е да се приема вторият вариант.
Бойчо Стамболийски изрази възмущението си, че е пренебрегната дългогодишната работа на Гражданския инициативен комитет по проекта и някой, по негвите думи, заинтересован, е побързал да осигури втори проект. „Показа се на гражданите, че могат да предлагат, но не и да решават”, категоричен бе Стамболийски.
Кметът Владимир Георгиев обясни, че в случая не се подценява работата на Инициативния комитет. Предстои да се чества 140-годишнината на Освобождението и е хубаво юбилеят да се отбележи с паметник на опълченците. Определено е мястото на бъдещия паметник в централната част на града. Мнението на Георгиев е, че ще бъде по-добре да има фигура в центъра на мемориала. Предпочитанието му е това да бъде статуята на Никола Корчев със знамето /и името на този герой фигурира в списъка на самоковските опълченци/.
Становища по проблема изразиха съветниците инж. Емил Николов, Васил Зашкев, Светлана Атанасова, Венета Галева, инж. Александър Кроснев, гл. архитект на Общината арх. Надежда Клинчева.
Като че ли най-добре формулира становищата на повече общински съветници инж. Петър Георгиев: „Приветствам инициативата за построяване на паметник на опълченците. Но Инициативния комитет не може да налага мнението си какъв точно да бъде този паметник. Това трябва да кажат специалистите. Крайно време е да обединим усилията си, за да направим най-хубавото за нашия град. Да обединим усилията на Инициативния комитет и Общината. Нека да се сформира комисия от специалисти, която да вземе решение в определен срок.”
След продължителна дискусия се прие предложението на Ем. Николов и В. Галева в срок от един месец комисия, назначена от кмета и включваща специалисти и представители на Инициативния комитет, да излезе с предложение какъв проект за паметник да се реализира.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*