Нова сграда за „Спешна помощ” ще има все пак

Сагата дали да се строи специална сграда за Център за спешна медицинска помощ в града ни или да се използва за тази цел част от първия етаж на болницата е на път да приключи. С гласуване на 16 септември повечето общинари застанаха на становището, че е необходима нова сграда.
Промяната в нагласите стана след изразеното несъгласие на Медицинския съвет на „МБАЛ-Самоков” с решението на Общинския съвет от предишната сесия за настаняване на бъдещия Център за спешна помощ на първия етаж на болницата.
При разискванията на 16-и някои съветници изтъкнаха, че едно решение за самостоятелна сграда няма да помогне за по-добра организация на работата, че така се защитават нечии интереси, има опасност да се отклоняват средства и пр.
Прокуристът на болницата д-р Светла Скелина контрира, като защити становището на Медицинския съвет и изтъкна, че различната собственост /общинска и държавна/ в една сграда ще затрудни организацията на работата, че помещенията в бъдещия център трябва да отговарят на определени изисквания и др. „Като лекар смятам, че на града е необходим такъв център, а и строителството му ще стане по европейски проект”, наблегна д-р Скелина. Подкрепиха я с изказвания д-р Борислав Филчев, Светлана Атанасова, инж. Емил Николов.
При гласуването 23 души бяха „за” самостоятелна сграда на центъра, един бе „против”, а трима се въздържаха.
Д-р Димитър Панев обясни, че от самото начало до това гласуване включително е бил „против” подобно решение. Според лекаря-съветник по-подходящо би било първият етаж на болницата да не стои празен, а да се използва за изграждането там на бъдещия Център за спешна медицинска помощ.
При разглеждането на проблема стана ясно още, че плътността на застрояване на бъдещия център ще бъде до 60 %, а минималната зелена площ – 40 %. Сградата няма да бъде по-висока от 10 метра.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*