Нова технологична линия откриха в „Самел-90”

Линия за фосфатиране и прахово боядисване с модерно оборудване и техническа екипировка бе открита официално на 5 август в „Самел-90” АД в присъствието на кмета Владимир Георгиев, председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кмета Васил Сайменов, специалисти, служители и работници от завода.
Изпълнителният директор инж. Петър Георгиев изрази признание на всички, имащи принос за пускане в експлоатация на съоръженията, и изтъкна, че линията е най-модерната от този род в страната. Благодарение на това ще бъде отговорено с качество на високите изисквания на партньорите от реномирани западни фирми. Директорът изрази увереност, че от вложените инвестиции ще има възвръщаемост, което ще бъде в интерес на развитието на завода, на колектива, а като цяло и на града.
Кметът Георгиев посочи, че пускането в действие на новата линия е празник не само за предприятието, но и за града. „Оценяваме това, което е направено тук”, заяви градоначалникът и пожела линията да се изплати и успешно да се осъществят още много проекти и планове на ръководството на дружеството, което, както се знае, е най-голямото в Самоков. В тази насока Вл. Георгиев обеща подкрепата и съдействието на общинското ръководство.
Директор и кмет прерязаха трицветната лента, здрависаха се и обявиха новата линия за открита. Лиснато бе по традиция менче с вода. Домакини и гости се почерпиха с шампанско, пита и сладки на дадения коктейл.
В началото водосвет за здраве и успех на начинанието отслужи свещ. Георги Николов, а накрая гостите и всички желаещи разгледаха съоръженията.
Както поясни за „Приятел” ръководителят на направление „Галванични и лакови покрития” в завода инж. Валентин Гаджелов, новата линия е автоматизирана и отговаря на всички съвременни технически изисквания. Детайлите се измиват, сортират, пръскат и изпичат, като производителността е от 0,5 до 3,7 метра на минута. Използва се монтираният 125-метров релсов път. Могат да се боядисват детайли с големина до 2 на 2 метра – общо 200-300 кв. м на час.
Техниката е швейцарска, а готовите изделия ще намират пазар в Германия, Чехия, Румъния и друга държави, както и в страната, а и в цялостното производство на „Самел”, включително за нуждите на автомобилната индустрия, за работата на модерни осветителни тела, при оборудването на големи магазини и др. Отоплението е на газ. Линията ще се обслужва от около 10 души.
„През последните години и десетилетия в България, а и в нашия район, се нагледахме на разрушени и занемарени производствени сгради, на изхвърлени, изпочупени и разпродадени машини. Затова сега се зарадвах на тази нова инсталация, която е направена тук. Дано занапред да има повече такива новости в града ни”, сподели дългогодишен служител във фирмата.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*