Нова финансова помощ за хората с увреждания

От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на нов вид месечна финансова подкрепа.
Помощта заменя досега изплащаните добавки за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност.
Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, която сега е 348 лв. Запазват се месечната добавка за транспорт – 15 %, и 20 % – за комуникации.
Месечната финансова подкрепа ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане до края на месеца по избрания от лицата начин – чрез пощенските клонове или по банков път.
За хората със степен на увреждане от 50 % до 70 % месечната финансова подкрепа ще бъде 24.36 лв. За тези с увреждания от 71 % до 90 % помощта ще е в размер на 52.20 лв. За хората със степен на увреждане над 90% финансовата подкрепа ще бъде 87 лв. На тези с 90 % степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност, новата помощ ще е 104.40 лв.
Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90 % степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За хората от тази група помощта ще е близо 200 лв.
Предвидената в Закона за хората с увреждания трансформация на социалните пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия от Националния осигурителен институт в размер на 25 %, в месечна финансова подкрепа, ще засегне около 336 хил. пенсионери. От 1 януари т. г. този вид пенсии са служебно прекратени от Националния осигурителен институт, след което институтът изпраща на всеки засегнат пенсионер писмено разпореждане с размера на пенсията, която остава дължима. Тези пенсии обаче ще станат част от новата финансова подкрепа. Прекратяването не засяга социалните пенсии за инвалидност, които се изплащат като самостоятелна пенсия на лицата.
Хората, които към момента получават месечна добавка за социална интеграция, няма да се налага да подават заявления за новата помощ.
Лицата обаче, на които им е прекратена социалната пенсия, ще трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане” не по-късно от 31 март 2019 г., за да им бъде отпусната финансовата подкрепа.
Заявление-декларация ще трябва да подават и лицата с добавка за социална интеграция за наем на общинско жилище, тъй като от 1 януари тя ще се дава от общините.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*