Нов параклис осветиха в Марица

„На това място през X век е съществувал мъжки скит – филиал на манастира „Св. Спас”, намиращ се в землището на Долна баня. В този скит се е учил на четмо и писмо комит Никола – бащата на цар Самуил. По-късно, след поробването на България от турците, скитът е разрушен до основи.
През XVIII в. е построен параклисът „Св. ап. Петър и Павел”, който през 2016 г. е изграден отново върху старите основи от дарители и благодарното население на с. Марица.
Сведенията са от покойния епископ Нестор”

Табела с този надпис ни посрещна навръх Петровден – 29 юни, преди да стигнем до новопостроения параклис, кацнал като птица на хълма, на кръстопътя Долна баня – Марица – Гуцал.
Надошли са десетки хора. Идеята и щедрото спонсорство са на Венци Михайлов /за радост и гордост – мой ученик/. Той набързо ми разказа за благородното дело, извършено от него, от Стоян Митев от Марица /осигурил дограмата/, от д-р Красимир Василев от Военната болница в София, подпомогнал начинанието с 1000 лв. Иконостасът е изработен от Христо Стоицев от Долна баня, а Петър Арабаджийски е организирал поставянето около светото място на пейки, маси, навеси, барбекю, чешма, тоалетна…
Младежи от селото пък направили 10-метров кръст със светещи лампички и пилон с националното знаме.
Строежът започнал през април миналата година. Само за 4 месеца младият радуилец Илиян Н. Дамянов успял да изографиса отвън светите апостоли Петър и Павел, а отвътре – св. Богородица. Предстои да се довършат образите на 12-те апостоли. Илиян е автор на много икони и в радуилските параклиси.
Жителите на Марица са събрали и парични дарения, но е решено тези средства да бъдат изразходвани за ремонта на старата църква „Св. Никола” в селото.
Протоиерей Костадин Стоянов и протоиерей Антон Апостолов осветиха параклиса. Сред гостите бяха кметът на Самоковска община Владимир Георгиев и кметът на Радуил Любомир Димитров, посрещнати сърдечно от кметицата на Марица Теменужка Димитрова.
Отец Костадин, който вече 20 години е в селото, сподели, че е доволен от своите миряни и добави, че много е научил от бившия дългогодишен свещеник в Радуил отец Джаов.
След освещаването на параклиса домакини и гости похапнаха от бобения курбан, сготвен от Йорданка Христова и Виолетка Арангелова.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*