Нов параклис съградиха край Широки дол

От 3 години се гради параклисът „Възнесение Господне” в м. Калето край Широки дол. Постройката има вече завършен вид и предстои да бъде осветена.
На светлия празник Възнесение Господне – по народному – Спасовден, жителите на селото и техни гости посетиха параклиса, където отец Петър Пенев отслужи света литургия. Миряните пък запалиха свещички и се помолиха за здраве и берекет през годината.
За да бъде празникът истински за всички се погрижиха от църковното настоятелство под ръководството на свещ. П. Пенев.
Много широкодолци дадоха доброволен труд и дарения, за да може на Спасовден – в четвъртък, 13 юни, всички да се възхищават на построеното, на иконописа вътре, на природата и на подредбата около новата култова сграда.
С много себераздаване са се трудили Николай Бакрачев, Васил Овчарев, Никола Пугев, Христо Кривошиев, Ангел Шакалов, Ангел Димов и много други. От църковното настоятелство благодариха на всички строители и дарители, участвали в изграждането и обзавеждането на параклиса.
Художникът Цондю Николов с майсторство и търпение пък е изографисал с много икони целия параклис с дарения от богомолците.
Тук вече идват и млади, и стари, но тазгодишният Спасовден ще се запомни и с курбана за всички, с емоционалната програма на певческите състави с ръководители Снежана Бакрачева и Кирил Шаренкапов към местното читалище „Виделина”.
Нека има повече такива празници за душите, за вярата в доброто и хубавото. Така човек се пречиства духовно от видяното, усеща, че тук може да се зареди с много положителна енергия – под това открито небе, на тази прекрасна височина, пред която като на длан са се ширнали голямото село и цялата красива околност…

Райна Бакрачева

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Аз

    По-неграмотно,не можеше ли да напишете статията?

+ Leave a Comment

*