Обещават перфектни писти и метър сняг за Европейската купа в Боровец

Боровец ще гони стандартите на Световната купа, заяви президентът на родната ски федерация Цеко Минев на организираната през седмицата пресконференция в столицата.
Най-старият ни ски център ще бъде домакин на старт от надпреварата за Европейската купа по ски за първи път от 23 години насам. Състезанието е на 15 и 16 февруари /събота и неделя/.
„Хубаво е, че точно по време на Олимпиадата Боровец се завръща на сцената на световните ски. Очакваме силна проява, която ще бъде последна проверка на алпийците в техничните дисциплини преди стартовете в Сочи. Подготовката върви с пълна сила“, подчерта Минев.
Вицепрезидентът на централата Георги Бобев обяви, че страната ни ще бъде представена от най-добрия ни алпиец в техничните дисциплини Стефан Присадов, както и от Георги Нушев, Камен Златков, Алберт Попов и от още един състезател, който предстои да бъде определен. Направо от Боровец Присадов заминава за олимпиадата в Сочи. Заради участието си в олимпийските игри в Боровец няма да могат да стартират двама от най-добрите български алпийци – Георги Георгиев и Никола Чонгаров. Очаква се общо към 80-90 алпийци да се включат в турнира.
„Пистите ще бъдат подготвени отлично, в това никой не трябва да се съмнява. Снежната покривка в момента е от 80 до 100 см, каквито са изискванията на ФИС. Сигурен съм, че всичко ще бъде на ниво, нямам притеснения за провеждането на Европейската купа“, категоричен бе спортният директор на „Бороспорт” Георги Кочов.
Участие в надпреварата вече са заявили състезатели от 15 страни, между които от Австрия, Швеция, Германия, Норвегия и др. Записали са се и водещите швейцарски слаломисти Лука Ерни и Даниел Юле, заели съответно 5-о и 7-о място на слалома за Световната купа в Кицбюел.
„Много се радвам, че Боровец отново ще е домакин на състезания от най-висок ранг в ските. Аз съм печелил два пъти стартове от Европейската купа в Боровец и мога да ви уверя, че усещането е неповторимо. Надявам се много любители на ските в България да дойдат и на живо да видят стартовете”, каза на пресконференцията легендата Петър Попангелов. На негово име е наречена бившата писта „Ястребец 2”, на която и сега ще се състои надпреварата.
Регистрацията на състезателите продължава.
Състезанията ще се излъчват пряко по БНТ.
От името на ръководството на „Бороспорт” Снежана Дамянова изтъкна на пресконференцията, че е осигурена и богата културна програма, която ще започне с концерт вечерта на 14 февруари пред хотел „Рила”.
Както „Приятел” вече писа, входът за публиката за надпреварата ще бъде безплатен. Осигурен е и безплатен транспорт от долната станция на „кабинката” до ски център „Ястребец”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*